Közélet

Újabb vádirat Stadler József ellen

A solti vállalkozót az ügyészség két vádpontban is csődbűncselekmény elkövetésével vádolja.

A vádirat szerint a Bács-Kiskun megyei Bíróság 2008-ban hitelezői kezdeményezésre állapította meg az akasztói címre bejegyzett Stad-Ker Export-Import Bt. fizetésképtelenségét, és elrendelte annak felszámolását. A cég képviseletével megbízott személyt a felszámoló nem érte el, de a gazdasági társaság többségi tulajdonosa, Stadler József átvette a felszámolásról szóló határozatot. A hitelezői igények csaknem 93 millió forintot tettek ki. Stadler József 2009. február 24-én olyan nyilatkozatot tett a felszámoló biztosnak, hogy a cég már semmilyen árukészlettel nem rendelkezik.

A Stad-Ker bt. Dusnokon egy sörözőt is üzemeltetett. Az italbolt ellenőrzésekor – 2009. június 3-án – a pénzügyőrök nagy mennyiségben találtak jövedéki terméket, s a vizsgálat során kiderült, hogy a felszámolás alatt álló, “vagyontalan” gazdasági társaság 5 millió forintért vásárolt jövedéki árut a sörözőnek.

A másik vádpont megállapítja, hogy a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2009 januárjában a Stadler&M Ker Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. felszámolását is elrendelte, mert a céggel szemben fennálló hitelezői igények a 265 millió forintot is meghaladták.

A nagy összegű hitelezői igények ellenére a vállalkozó csak 2500 nadrágot, valamint 350 ezer forint készpénzt bocsátott a felszámoló rendelkezésére, noha 2007 nyarán még 350 millió forint összegű árukészlettel rendelkezett a solti Stadler-áruház.

A vádirat szerint a vállalkozó a felszámoló által kért iratokkal – mérleggel, főkönyvi kivonatokkal, analitikával – is adós maradt.

Az ügyészség szerint Stadler József az általa irányított gazdasági társaság vagyonát, a solti áruház árukészletét kivonta a felszámolási eljárás alól, ezzel csődbűncselekményt követett el.

Stadler Józsefet 2003. február 12-én négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság csalás, adócsalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt. A vádlott 2005-ben kedvezménnyel szabadult.

Idén május 16-án a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében Stadler Józsefet négy év tíz hónap börtönbüntetésre, valamint 67 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. A vállalkozót visszaesőként, folytatólagosan elkövetett adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás, közokirat hamisítás valamint magánokirat hamisítás miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik