Közélet

Napokig tart a méhveszély a 3122-es úton Abonynál

Kaptárakat szállító teherautó trélere borult fel. A rovarok befogása napokig eltarthat.

Kaptárakból kirajzott méhek befogását végzik a 3122-es számú út mellett, Abony közelében, ahol emiatt a következő napokban kerékpárral és lehúzott ablakú autóval balesetveszélyes lehet a közlekedés – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Szabó Zita a felhívás kapcsán utalt arra: a rendőrséghez hétfő reggel érkezett előzetes információk még arról szóltak, hogy baleset történt Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye határán, a 3122-es úton, ahol egy méhkaptárokat szállító teherautó utánfutója tisztázatlan körülmények között felborult. A negyven kaptárból álló szállítmányból tíz kaptárnyi méhcsalád elszabadult, a sofőr azonban a helyszínelők kiérkezésekor nem volt a jármű közelében.

Az őrnagy hozzátette, hogy időközben megtalálták a jármű vezetőjét és kiderült: az 59 éves zagyvarékasi méhész még vasárnap késő este haladt a 3122-es úton Újszász irányába méhkaptáraival, a megyehatárnál azonban a pótkocsi kerekei lekaptak az útról és a vontatmány megdőlt, de nem borult fel. Mivel a gépjármű nem jelentett forgalmi akadályt, azt a tulajdonos otthagyta és elment segítségért. Hétfő reggel tért vissza a helyszínre, ám miközben segítőivel megpróbálták a lecsúszott pótkocsit kiemelni, az felborult, s a rakományból mintegy 10 méhkaptárnyi méh kirajzott.

A teherautó műszaki mentése hétfő délelőtt teljes útlezárás mellett befejeződött, ám a kaptárok egy részét őrzés mellett a közeli szántóföldön helyezték el, hogy a kirajzott méhek azokba visszatérhessenek. Ezért a környéken számítani kell az elkövetkező napokban a méhek fokozott jelenlétére.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség arra kéri a közlekedőket: ha tehetik, kerüljék el ezt az útszakaszt – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik