Közélet

Az olasz rendőrség titkolta a magyar sérültet?

Szokatlan, hogy az olasz rendőrség nem értesítette a magyarokat a nápolyi esetről.

Tájékoztatást kért a római magyar konzulátus a nápolyi rendőrségtől arról, hogy miért nem értesítették őket, hogy egy magyar diák súlyos sérülésekkel fekszik mesterséges kómában egy nápolyi kórházban. Kovács Petra a Független Hírügynökségnek vasárnap elmondta: ők is csak a sajtóból értesültek arról, hogy több mint egy hete május, 6-án egy bérház udvarán eszméletlen állapotban találták meg az ösztöndíjjal Nápolyban tanuló magyar egyetemistát. A magyar konzul szerint szokatlan, hogy az olasz hivatalos szervek nem értesítették a magyar külképviseletet, már csak azért is, mert közvetve ezt a konzuli egyezmény is előírja.

A konzuli egyezmény szerint, 72 órán belül értesíteni kell a magyar külképviseletet, amennyiben egy magyar állampolgárt letartóztatnak, illetve szabadsága valamilyen módon korlátozva van. Balesetnél nincs nevesítve az időkorlát, viszont az egyezmény szerint az olasz hatóságoknak elő kell segíteniük, hogy a külképviselet minél hatékonyabban védhesse a magyar állampolgárok érdekeit. A magyar konzul szerint az olasz hatóságok így is szoktak eljárni, ezért is szokatlan, hogy most ezt mégsem tették.

A konzul megerősítette: egyelőre továbbra sincs semmilyen hivatalos információjuk arról, hogy milyen körülmények között sérült meg a magyar diák. Várhatóan a jövő héten kapnak erről is tájékoztatást – tette hozzá.

Kovács Petra elmondta: felvették a kómában lévő fiatalember hozzátartozóival a kapcsolatot, az egyetemista állapotáról személyiségi okok miatt csak ők nyilatkozhatnak. A sajtóhírek szerint egyébként a magyar diák apja már Nápolyban tartózkodik. A magyar konzul hangsúlyozta: amiben tudnak a család segítségére vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik