Közélet

Sósav szivárgott egy vasúti tartálykocsiból Miskolcon

Egy 45 köbméteres tartály lefejtő csonkjánál csaknem 40 liternyi veszélyes anyag szivárgott el.

Sósav szivárgott egy álló vasúti tartálykocsiból a MÁV miskolci rendező pályaudvarán; a sérült tartályt csütörtök hajnalban sikerült elvontatni, személyi sérülés nem történt – tájékoztatta a helyi tűzoltóság szóvivője az MTI-t.

Bódi Zoltán elmondta: szerdán késő este értesítették a tűzoltóságot arról, hogy a pályaudvaron álló egyik, sósavat szállító vasúti tartálykocsiból szivárog annak tartalma. Nyolc tűzoltó, a vegyi konténer és egy gépjárműfecskendő érkezett a helyszínre, ahol az egyik 45 köbméteres tartály lefejtő csonkjánál már csaknem 40 liternyi veszélyes anyag szivárgott el.

A tűzoltók teljes vegyvédelmi ruházatban kezdték el a beavatkozást, amelynek során egy 600 literes úgynevezett kármentő edényzetbe “fogtak fel” több száz liter sósavat, és ezzel párhuzamosan ideiglenesen eltömítették a szivárgás helyét.

A mentésbe később bekapcsolódott egy kazincbarcikai vegyipari cég és a MÁV vegyi elhárító egysége is. A sérült tartályt csütörtök hajnalban – tűzoltói kíséret mellett – a veszélyes anyag felhasználási helyéig vontatták – tette hozzá a tűzoltóság szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik