Közélet

700 milliós kár keletkezett a szemétfeldolgozóban

Királyszentistvánon sok száz köbméternyi szilárd kommunális szemét égett el.

A hivatalos tűzvizsgálati megállapítás szerint 700 millió forintra tehető az a kár, amelyet az elmúlt éjszakai tűz okozott a Veszprém megyei Királyszentistvánon lévő hulladéklerakó és -feldolgozó üzemben – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerdán az MTI-vel.

Sztanke Zoltán tájákoztatása szerint a károk felmérését a balatonfűzfői hivatásos tűzoltóság szakemberei végezték. A tűz okáról várhatóan csütörtökre készül el a szakértői jelentés – tette hozzá.

Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke előzőleg azt közölte az MTI-vel, hogy a hulladéklerakó és -feldolgozó átadás-átvételét mostanában intézték, a próbaüzeme zajlott, azaz még nem a beruházásban érdekelt 158 önkormányzat társulása működtette a telephelyet. Az elnök elmondta, hogy a kivitelező kötött biztosítást a beruházásra.

Közlése szerint a 7,5 milliárd forintba került, 14 hektáron létesített üzemegység (lerakó, szelektáló, feldolgozó) 158 település kommunális hulladékát fogadta és dolgozta fel; évente 120 ezer tonnányi szemét feldolgozására alkalmas, illetőleg annak 60 százalékát újrahasznosítja a rendszer.

Az önkormányzati társulás elnöke szerint legalább fél év eltelik, mire a feldolgozó újra fogadni tudja a szemetet. Mint mondta: addig Ajkára, Veszprémbe és Zalahalápra szállítják az érintett 158 település kommunális hulladékát.

A kivitelező KSR-2008 Konzorcium (Közgép Zrt., Strabag-MML Kft., Resonator kft.) képviselője szerdán közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a helyreállítás csak a károk pontos felmérése és a szakértői vélemények kiértékelése után kezdődhet meg.

Királyszentistvánon kedd éjszaka egy háromezer négyzetméter alapterületű tárolócsarnokban és feldolgozóban sok száz köbméternyi szilárd kommunális hulladék égett el, a tűzben tönkrementek a technológiai berendezések is, valamint megégett, megrongálódott egy teherautó és egy rakodógép is.

A megyei katasztrófavédelmi ügyeletes tájékoztatása szerint a több órán át tartó tűz során a levegőbe nem került káros, mérgező anyag, ilyen a kommunális hulladék égése során ritkán keletkezik, de a megyei igazgatóság veszélyelhárító egysége műszerekkel folyamatosan mérte és méri a levegő szennyezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik