Közélet

Felfüggesztett börtön a trehány gázszerelőnek

A férfi szakszerűtlenül kötötte be a bojlert egy nyírbátori házban. A hiba miatt egy fiatal lány meghalt.

Felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a gázszerelőként dolgozó férfit, aki több mulasztást követett el egy nyírbátori ház vízmelegítőjének beszerelése során. A készülék hibás működése miatt egy fiatal lány szén-monoxid-mérgezésben meghalt. A perben hétfőn hirdettek nem jogerős ítéletet Nyíregyházán.

A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottjai, R. Tibor és felesége 2003-ban bővítették ki lakásukat egy fürdőszobával, amelybe harmadrendű vádlott Sz. Jánossal szereltették be a nyílt égésterű vízmelegítőt. A férfi azonban szakszerűtlenül végezte el a készülék bekötését, és nem gondoskodott a szellőzőnyílások kialakításáról sem.

A beruházás használatbavételi engedélyét a város építésügyi osztályán ügyintézőként dolgozó negyedrendű S. József adta ki. Mint az ügyészségi vádirat fogalmaz, R. Tibor és felesége a kivitelezést követően a vízmelegítő készüléket egyáltalán nem tartották karban, műszaki állapotának évenkénti ellenőriztetését is elmulasztották.

Hat évvel később, 2009. február 27-én a házaspár házában vendégeskedett S. Lívia, aki zuhanyzás közben a vízmelegítőből visszaáramló szén-monoxid miatt rosszul lett, és elveszítette eszméletét. A fiatal lányt a kiérkező mentők élesztették újra és szállították kórházba, de életét már nem tudták megmenteni, a mérgezés következtében néhány nappal később meghalt.

Sz. Jánost foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a megyei bíróság két, míg S. Józsefet egy év fogházbüntetéssel sújtotta, az ítélet végrehajtását három, illetve két év próbaidőre felfüggesztette. R. Tibort és feleségét ugyanakkor – bizonyítottság hiányában – felmentette a gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének vádja alól.

Az adatok szerint a harmadrendű vádlott számos szakmai hibát vétett a vízmelegítő beszerelésekor, ráadásul nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel sem. A negyedrendű vádlott a használatbavételi és az építési engedély kiadásakor is hibázott. Az emberi mulasztás és az aznap este tapasztalt erős szél együttesen járult hozzá a baleset bekövetkezéséhez.

Az ügyész és a harmadrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, az első és másodrendű vádlott tudomásul vette az ítéletet, míg negyedrendű felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik