Közélet

Csehország: terror gyanú

Nemzetközi körözés alapján fogták el a pakisztáni férfit.

Terroristagyanús pakisztáni férfit tartóztattak le a múlt héten Csehországban – közölte vasárnap a cseh belügyminiszter. Jan Kubice a közszolgálati televízióban elmondta: a pakisztáni állampolgárt egy korábban kiadott nemzetközi elfogató parancs alapján tartóztatta le a rendőrség.

Szerinte Csehországban ez az első eset, amikor valakit konkrétan terroristagyanús tevékenység vádjával vettek őrizetbe a hatóságok. A pakisztáni férfi menedéket kért Csehországban. Ügyének vizsgálata közben a rendőrség megállapította, hogy gyilkosság, terrorizmus és más törvénysértések miatt a pakisztáni hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. A férfi eddig nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal – jegyezte meg Kubice.

“Pillanatnyilag kiadatási őrizetben van. Pakisztán egyelőre nem kérte kiadását. Amennyiben ezt megteszi, akkor bíróság dönt a kérésről” – fejtette ki a tárcavezető. Robert Slachta, a cseh rendőrség terroristaellenes osztályának parancsnoka a televíziónak azt mondta, nincs tudomásuk arról, hogy a pakisztáni férfi Csehország területén bármiféle terrorizmussal összefüggő bűncselekményt követett volna el.

A cseh rendőrség néhány napja indított vizsgálatot nyolc személy ellen, akik közül ötöt az észak-kaukázusi terroristák támogatásával gyanúsítanak. Kubice leszögezte: a két eset között nincs semmi összefüggés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik