Közélet

Cozma-ügy: a tanú Raffaelt vádolja

Uros Vilovski szerint a veszprémi kézis elsőként a "csillagos pólóssal" csapott össze.

Uros Vilovski tanú azt állította, hogy Marian Cozma a Patrióta lokál előtt elsőként a csillagos pólóssal (Raffael Sándor elsőrendű vádlott) csapott össze, akinek “még két-három kigyúrt cigány társa segített verekedni”; az MKB Veszprém szerb kézilabdázójának vallomását a Veszprém Megyei Bíróság tanácsvezetője ismertette a Cozma-ügy hétfői tárgyalásán.

A tanú elmondása szerint az utcán próbálta “eltolni Cozmát a helyszínről, de lefordult róla”, megindult a Patrióta kijárata felé, és ott “egymásnak estek” a fekete csillagos pólóssal. “Más cigány férfiak is támadták”, majd azt látta, hogy Marian “a tengelye körül fordult egyet, s úgy esett össze, mint a rongy” – szerepel a tanú vallomásában.

Uros Vilovski azt is látta, hogy a Cozmához letérdelő csapattársát, Zarko Sesumot valaki fejbe rúgta. Elmondta: Cozma összeesése után Sztojka Iván harmadrendű vádlott lépett elé támadólag, illetve “a lokálból kiözönlő cigány férfiak is agresszívan léptek fel ellene”, ezért futásnak eredt, s többen kergették. A tanú elmondta: néhány perc múlva – miután lerázta támadóit – visszament a helyszínre, s a vesén szúrt, erősen vérző csapattársát, Ivan Pesicet “eltámogatta” a kórházig.

Raffael Sándor kifogásolta a tanú vallomásában azt, hogy ő megütötte volna Cozmát. Mint mondta: Cozma sem nyúlt “egy ujjal sem” hozzá, ők nem dulakodtak. Raffael szerint ő késsel a kezében más emberekkel – lehettek hatan-nyolcan – állt szemben, s félelmében védekezett és szúrt meg valakit.

Németh Győző másodrendű vádlott azt jegyezte meg, hogy Marian Cozma elhagyhatta volna a helyszínt, de nem tette, hanem verekedni akart.

Ezután a bíró ismertette Ilyés Ferenc volt veszprémi kézilabdázó nyomozati vallomását, amely szerint “három-négy kopasz, kigyúrt cigány támadta a lokál előtt Cozmát”, s közülük egy nagydarab, véres fejű (Raffael Sándor) azt kiáltotta: “hozzátok a pisztolyt”. Ilyés Ferenc – mint vallotta – odarohant az összecsukló Cozmához, mellé térdelt, és próbálta a nyelvét kihúzni, de “a feje elbillent, és meg sem mozdult”. A sportoló látta azt is, ahogy egy rúgástól Zarko Sesum a földre esik, illetőleg “az egyik cigány a földön fekvő, mozdulatlan Cozmába is belerúgott”.

A bíró ismertette annak az NN21-es jelzésű védett tanúnak vallomását is, aki egy zárkában ült Karsai Henrikkel; utóbbi a Cozma-ügy csoportosan elkövetett garázdaság bűnperében a 12. rendű vádlott. A tanú szerint Karsai Henrik neki a cellában azt mondta, hogy Raffael János “a legideálisabb maffiavezér”, s ő ott van az első tíz embere között.

Az NN21-es tanú szerint Karsai arról is mesélt, hogy Raffael János 1000-1200 “katonát” is tudna mozgósítani, és ő szervezte például néhány éve “a siófoki felvonulást” is, mert “János meg akarta mutatni az erejét”. Karsai azt is mondta a tanúnak, hogy Raffael János és társasága Siófokon soha nem fizetett a szórakozóhelyeken, s tudta róla, hogy “Veszprémet is szeretné megszerezni”.

A volt cellatárs vallomása szerint Karsai beszélt arról is, hogy Raffael Jánosnak “prostituáltak is dolgoznak” nyugati országokban. (A mintegy 25-30 tagú társaság Raffael János enyingi lakásán találkozott és szórakozott 2009. február 7-én este, s onnan indultak éjfél után Veszprémbe; a “maffiavezérnek” nevezett férfi a garázdaság bűnperében a hatodrendű vádlott.)

Ismertette a bíró az NN22-es védett tanú vallomását is; ő Pál Gáborral, a Cozma-ügy negyedrendű vádlottjával volt egy cellában. A tanú szerint Pál Gábor azt a megjegyzést tette, miszerint fél attól, hogy “a patak partján” megtalálják a rendőrök a kést, illetve “ideges volt amiatt”, mert vért találtak a cipőjén.

Pál Gábor élettársa – akinek a tanúként tett nyomozati vallomását szintén ismertette a bíró – azt mondta, hogy Pál Gábor szakadt és véres ruhában érkezett haza 2009. február 8-án hajnalban, s megjegyezte: Csoki (Raffael Sándor) megszúrt valakit Veszprémben, s a kését útközben kidobták a kocsiból. A tanú szerint Pál Gábor azt is elmondta neki, hogy “szerbekkel verekedtek”, és Németh Győző kötött bele egy “nagydarab emberbe”.

A tanú szerint Pál Gábornak arról is tudomása volt, hogy Németh Győző az Ausztriába menekülését segítőknek Budapesten azt a megjegyzést tette, hogy “jaj, mit tettem, soha nem jöhetek haza, ezért életfogytot is kaphatok”.

A tárgyalás kedden további tanúvallomások ismertetésével folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik