Közélet

16 éve körözött gyilkost adtunk ki Oroszországnak

Pasencev 1992 augusztusában ölt meg két férfit. Egyik áldozatát többször fejbe vágta súlyzóval, a másikat pedig megfojtotta.

Magyarország kiadott Oroszországnak egy kettős gyilkossággal vádolt orosz állampolgárt – közölte Marina Gridnyeva, az orosz főügyészség szóvivője és az orosz belügyminisztérium pénteken. A 40 éves Pasencevet 1995 óta körözik az orosz hatóságok.

A vád szerint Pasencev 1992 augusztusában ölt meg két férfit. Egyik áldozatát többször fejbe vágta súlyzóval, a másikat pedig megfojtotta. 1995 januárjában előbb országos, később nemzetközi körözést adtak ki az időközben külföldre szökött Pasencev ellen.

Az orosz beszámolók szerint Pasencevet 2004 áprilisában Magyarországon elfogták, majd börtönbüntetésre ítélték zsarolásért és emberrablásért. Az orosz főügyészség kérte kiadatását Magyarországtól, s az illetékes magyar hatóságok 2005 áprilisában jóvá is hagyták a kérelmet. Az orosz bűnözőnek azonban előbb le kellett töltenie Magyarországon a rá kiszabott büntetést, amely áprilisban járt le.

Pasencevet pénteken vitték Budapestről Moszkvába az orosz büntetés-végrehajtási szolgálatnak és az Interpol oroszországi irodájának a munkatársai.

A nemzetközi rendőri szervezet segítségével Oroszországnak idén 23, súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolt személyt adtak ki a világ különböző országaiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik