Közélet

Megrótták a betegeket dolgoztató igazgatót

Pszichiátriai gondozottakat budapesti lakásának felújításán dolgoztatta, az otthon kisbuszával szállíttatta oda őket.

Megrovásban részesítette a fenntartó Zala Megyei Közgyűlés a bázakerettyei Pszichiátriai Betegek Otthonának vezetőjét, aki ellen még tavaly indult fegyelmi eljárás – közölte a megyei önkormányzat döntését csütörtökön a megyegyűlés elnöke. Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzat zárt ülésen döntött úgy, hogy a fegyelmi eljárás lezárásaként megrovásban részesítik az intézmény igazgatóját.

Az otthon vezetője ellen tavaly nyáron fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja miatt indult önkormányzati vizsgálat, miután a gyanú szerint az igazgatónő a gondozottakat budapesti lakásának felújításán dolgoztatta, az otthon kisbuszával szállíttatta oda őket.

Nagy Kálmán, a megyegyűlés korábbi fideszes alelnöke a múlt év júliusában közölte: a vizsgálat során az igazgató cáfolta a 2009 nyarán történtekkel kapcsolatos állításokat. Marketti Judit közleményt is adott ki, amelyben azt írta: egyes szomszédjai nem válogattak az eszközökben, hogy a nekik nem tetsző lakásátalakítást megakadályozzák.

A vizsgálóbizottság megállapításai szerint az intézmény igazgatója és az alkalmazottak egybehangzóan azt állították, hogy nem dolgoztak ellátottak az igazgató budapesti lakásában. A szemtanúként szereplő három szomszéd közül kettő már nem állította, hogy a munkások pszichiátriai betegek voltak, a harmadik pedig azt mondta, az ott dolgozók “tekintetéből állapította meg”, hogy gondozottak lehettek.

Kiderült, hogy az igazgató magáncélra 2009-ben kétszer is igénybe vette az intézmény kisbuszát, de a dokumentumok szerint akkor azzal el is számolt.

A rendőrségtől kért jegyzőkönyv szerint azon a nyáron egy gondozott valóban volt a lakásban, és a dokumentumban az áll, hogy a lakásban tartózkodók szennyezett ruházata arra utal, “munkavégzést folytattak”. A bázakerettyei intézményben azonban nem volt dokumentálva a gondozott távolléte, arra a napra viszont munkajutalmat is kapott.

A Zala Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete 1982 óta áll a jelenlegi igazgató irányítása alatt, korábban semmiféle eljárás nem folyt ellene. A 160 ellátottat gondozó otthon vezetője évente beszámol a megyei önkormányzatnak, továbbá többször gyámhivatali ellenőrzést is tartottak, de szabálytalanságot korábban nem tártak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik