Közélet

Eredményes éjszakai akció: hat nehézfiú került lakat alá

Embercsempész bűnszervezetet számolt fel a Csongrád megyei rendőrség.

Hat embercsempészt és húsz határsértőt fogtak el a rendőrök szombaton Csongrád megyében, az embercsempészeket őrizetbe vették – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A több szervezet együttműködésével végrehajtott akció során a rendőrök – előzetes felderítést követően – Újszentiván és Szőreg között, az úgynevezett paprika malomnál állítottak meg egy Szőreg felé haladó konvojt, egy személyautót és két mikrobuszt. Az egyik kisteherautó vezetője, amikor észrevette a rendőröket, pánikba esett és menekülni próbált, eközben összekoccant egy helyi lakos autójával, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

A rendőrök a mikrobuszokban három magyar állampolgárságú embercsempészt és összesen húsz határsértőt – líbiai, pakisztáni, koszovói állampolgárokat -, köztük három, 5 és 10 év közötti gyermeket találtak. Ezzel egyidejűleg a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a tiszaszigeti átkelőnél feltartóztattak egy szerb rendszámú terepjárót, amelyben két szerb állampolgár akart kilépni Magyarországról. A rendőrség információi szerint ők is az embercsempész csoporthoz tartoznak.

A rendőrök megállapították, hogy a bűnszervezetet egy helyi lakos is segítette. A tárgyi bizonyítékok alapján alapos a gyanú arra, hogy újszentiváni házában pihent meg a húsztagú migráns csoport, majd innen indultak tovább, terveik szerint Bécsbe. A rendőrök a ház tulajdonosát is előállították. A vasárnap hajnalig tartó intézkedések során a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya hat férfit vett őrizetbe, embercsempészés bűntettének megalapozottan gyanúja miatt indítványozták előzetes letartóztatásukat.

Az elfogottak közül többen, hasonló cselekmények miatt, már voltak büntetve, vagy jelenleg is feltételesen vannak szabadlábon. A húsz migráns ellen idegenrendészeti eljárás indult. Ők azért fizettek az embercsempészeknek, hogy a zöld határon keresztül Magyarországra csempésszék őket, majd onnan egészen Bécsig eljuttassák a csoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik