Közélet

Hegek, rángatózó arc – csúfos véget ért a műtét

Közel 700 ezer forintnak megfelelő összegű anyagi kártérítésre kötelezett a bíróság egy ukrán plasztikai sebészt, aki elszabta egyik páciensének az arcát.

Ötévnyi pereskedés után érte el egy ukrán asszony, hogy a polgári bíróság helyt adjon keresetének, és orvosi műhiba eredményének ítélje az arcát elcsúfító hegeket. Az akkor 50 éves Olena azt szerette volna, hogy a sebész eltüntesse a szeme alatti ráncokat, és némileg korrigálja a felső ajkát. Az orvos ehelyett a műtét folyamán a teljes arcfelvarrás mellett döntött, melyet aszimmetrikusan sikerült kiviteleznie, ráadásul egy fontos ideget is átvágott, minek következtében a nő arca azóta is rángatózik. Ráadásul maradandó műtéti hegek borítják a metszések helyét.

A per során az orvos mindent tagadott, és valótlannak minősítette a műtét eredményeiről készült szakértői véleményeket. Időközben azonban kiderült, hogy már máskor is követett el durva műhibákat. Egyik esetben daganatot kellett eltávolítania egyik betege melléből, akinek egyúttal implantátumot is beültetett. Később kiderült, hogy a rákos csomóhoz hozzá sem nyúlt.

A félresikerült arcplasztikai beavatkozás ügyében kezdeményezett polgári perben a bíróság egyértelműen megállapította a sebész felelősségét, és 30 ezer hrivnya összegű anyagi kártérítés megfizetésére kötelezte. Az orvost ennek alapján akár két évig terjedő szabadságvesztést is kaphatott volna, ám a cselekménye időközben elévült, ezért nem lehet bűnvádi eljárást kezdeményezni ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik