Közélet

Hat év fegyház a horvát heroincsempésznek

Csaknem 12 kilónyi heroint próbált gépkocsival Magyarországon át Olaszországba csempészni egy horvát férfi.

Az ítélet szerint a 38 esztendős horvát Damir Sabancevic 2009. február 22-én Boszniában bérelt egy autót, amelyben a hátsó lökhárító mögött egy rejtekhelyet alakítottak ki korábban. A férfi Boszniából Macedóniába, Szkopjéba utazott, majd onnan Pristina érintésével Szerbián keresztül Magyarország és Szlovénia érintésével Olaszországba tartott.

Az autóban kialakított üregbe – vélhetően Szkopjéban vagy Pristinában – ismeretlenek 24, téglalap alakú, ragasztószalaggal átkötözött csomagban 11,8 kilogramm heroint rejtettek el. A vádlottnak a gépkocsit Olaszországba kellett volna szállítania 500 euró ellenében.

A férfi autójával 2009. február 26-án éjjel jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőhelyen. Zavart viselkedése azonban feltűnt a vámosoknak, és a szigorított ellenőrzéskor megtalálták a drogot.

Az eljárásban a vádlott bevallotta, hogy csempészésre kérték fel, de állítása szerint nem tudott arról, hogy kábítószert szállít – azt gondolta, ékszer csempészével bízták meg.

2010. március 10-én a Szegedi Városi Bíróság a férfit hét év fegyházra ítélte. Fellebbezése után a Csongrád Megyei Bíróság megállapította, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizáró módon nem lehet bizonyítani, a vádlott annak tudatában lépett be Magyarországra az általa vezetett autóval, hogy abban drog van, ezért felmentette a kábítószerrel visszaélés bűntettének vádja alól.

A harmadfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla azonban bűnösnek mondta ki a másodfokú ítélet után szabadlábra helyezett férfit csütörtökön. Gyurisné Komlóssy Éva indoklásában kifejtette, a férfi annak tudatában vállalkozott az autó Olaszországba vitelére, hogy tudta, az csempészárut rejt, s nem győződött meg arról, mi a szállítmány, az éppúgy lehetett fegyver, mint kábítószer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik