Közélet

Egymilliárdos sikkasztás Szekszárdon

Több mint egymilliárd forintos sikkasztás miatt indult per csütörtökön a Tolna Megyei Bíróságon.

A Tolna Megyei Főügyészség a tamási Sipos Attilát és édesapját, a pincehelyi Sipos Ferencet a sikkasztás mellett tartozás fedezetének elvonásával, hitelezési csalással és magánokirat-hamisítással vádolja, a perben még hárman bűnpártolás és más bűncselekmények miatt álltak bíróság elé.

Az öt vádlott egyike sem kívánt vallomást tenni, Sipos Attila és Sipos Ferenc tagadta, társaik részben elismerték bűnösségüket.

A vádirat szerint Sipos Attila a Junior Galaxis Kft. képviseletében 2007. június 26-án a CIB Készletezési Kft.-vel keretszerződést kötött, amely szerint a CIB Bank egymilliárd forintot biztosít 25 ezer tonna, 2007-es termelésű árpa, búza és kukorica felvásárlására. Az összeget 2007 októberében kétmilliárd forintra emelték. Az agrárcég mintegy egymilliárd forintot hívott le a hitelkeretből, a terményt a Junior Galaxis Kft. saját és bérelt raktáraiban tárolták.

A társaság később több ezer tonna búzát és kukoricát közraktárban helyezett el, azokról a céget ténylegesen irányító Sipos Ferenc és fia azt állította, hogy a kft. tulajdona. A kiállított közraktárjegyekre különböző bankoknál hitelt vett fel, az összeget a termény értékesítéséből fedezte. A vádhatóság szerint Sipos Attila a CIB Bank tulajdonában lévő termény felett sajátjaként rendelkezett, a terményt többnyire a bank tudta nélkül értékesítette.

Az ügyletekből a sértett pénzintézetnek egymilliárd-húszmillió forint kára keletkezett. A tárgyaláson a bank képviselője a kárösszegre polgárjogi igényt jelentett be.

A vádlottak számára 2008 tavaszán lett nyilvánvaló, hogy nem tudják a sértett rendelkezésére bocsátani a hitel fedezetére szolgáló gabonát, ezért az ügy harmadrendű vádlottja, a sárbogárdi Simon Gergely – Sipos Attila ismerőse – kérésükre 50 millió forint ellenében készfizető kezességet vállalt a gabonára, amelyről azt állították, hogy eltűnt.

Az önmagára ügyvéd előtt terhelő vallomást tett Simon 2008. szeptember 16-án Ausztrián keresztül Thaiföldre szökött, 2009. szeptember 26-án európai elfogatóparancs alapján a schwechati repülőtéren fogták el. A per negyed- és ötödrendű vádlottja a kapcsolattartásban és a Simonnak szánt pénz eljuttatásában működött közre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik