Közélet

147 illegális bevándorlót fogtak el a múlt héten

Összesen 147 illegális bevándorlót fogtak el az illegális határátlépés visszaszorítását célzó múlt heti ellenőrzéseknél Magyarországon.

Az összeurópai, illegális migráció ellen irányuló ellenőrzéssorozatban részt vevő 22 tagállam összesen 1838 illegális bevándorló elfogásáról számolt be a budapesti központnak.

A MITRAS (Migration, Route and Traffic) nevű akciósorozat kiterjedt a részt vevő schengeni tagállamok külső határszakaszaira és az országok területére. A fokozott ellenőrzés célja az Európai Unió területére illegálisan belépő, illetve az ott illegálisan tartózkodó külföldiek felderítése volt.

A legtöbb bevándorló továbbra is a nyugat-európai országokba szeretne eljutni, Spanyolországba, Nagy-Britanniába és Németországba, Magyarország főként tranzitútvonal – mondta Vas Gizella, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elfogások 57 százaléka közúton, 17 százaléka vasúton, 8 százaléka tengeri kikötőkben, 13 százaléka pedig reptereken történt. A határsértők 18 százalékát az országok külső határain, 82 százalékát az államok mélységi területein fogták el.

Az unióba illegálisan bejutottak mellett nagy számban akadtak olyan bevándorlókra, akik ugyan jogszerűen utaztak be az országok területére, de a jogszerű tartózkodási időt meghaladva már jogszerűtlenül voltak ott és vállaltak munkát. Ez utóbbi kategóriába elsősorban a távol-keleti és a dél-amerikai országok állampolgárai tartoznak.

Vas Gizella elmondta: az észak-afrikai események hatása már a tagállamok területén is érezhető. A menekültek jelentős része Olaszországon, Lampedusán keresztül érkezett, de a táborokat elhagyva illegális migránsként utazott tovább az EU és a schengeni térség más országaiba. Nagy számban fogtak el tunéziai, marokkói állampolgárokat.

A legtöbb embert Németországban (346) és Spanyolországban (336) fogták el, Magyarország a tekintetben a harmadik helyen (147) áll, Olaszországot is megelőzve.

Magyarországon 22 afgán, 42 koszovói, 5 moldovai, 4 palesztin, 22 szerb és 17 török állampolgárt tartóztattak fel. Jellemző, hogy nőtt a gyerekek száma, a 147 bevándorlóból 31 volt 18 év alatti. A migránsokat főként a szerb és az ukrán határszakaszon, valamint az M1-es és az M5-ös autópálya útvonalán fogták el.

Vas Gizella beszámolt egy friss eseményről is: szerda éjjel Bács-Kiskun megyében 24 határsértőt és 3 embercsempészt fogtak el, csütörtök reggel pedig további 3 embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik