Közélet

A betörők a netről figyelnek bennünket

A közösségi oldalakon megadott személyes információk veszélyeire hívja fel a figyelmet egy biztosítási alkusz cég.

Az országban havonta átlagosan 3 ezer betörést regisztrálnak, a legtöbbet évek óta az észak-alföldi településeken. Bár az elkövetések gyakorisága és az internetes közösségi portálok használata között nem lehet egyértelműen párhuzamot vonni, biztosítási szakemberek mégis veszélyesnek tartják azt a nyilvános információdömpinget, amelyet az internetes oldalakra feltöltenek az emberek – nyilatkozta Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője szerint a Facebook és más közösségi oldalak tagjai olyan információkat osztanak meg egymással – s gyakorlatilag bárkivel, akit érdekel -, amelyekkel konkrét ötleteket adhatnak a bűnözőknek, például a betörőknek.

Sokan ugyanis ez internetes portálokon is közzéteszik, hogy utazni, nyaralni vagy hosszú hétvégére készülnek. Vagyis, huzamosabb ideig üres lesz a lakás, s gyakran még a pontos dátumot is nyilvánosságra hozzák. De egy ártalmatlannak tűnő színházi előadás, vagy buli is jó alkalom a betörőknek, különösen akkor, ha a kiszemelt áldozat mindenkivel megosztotta a programja részleteit.

Legalább ennyire veszélyes azonban az olyan fotók közzététele is, amelyek felismerhető lakásrészleteket tartalmaznak. A felvételeken látható értékek ugyanis felkeltik a bűnözők érdeklődését, s a személyes adatok alapján egy gyakorlott bűnözőnek szinte gyerekjáték beazonosítani a helyszínt – figyelmeztet a biztosítási alkusz. Németh szerint éppen ezért a közösségi portálok túl közlékeny tagjainak különösen fontos egy, az egyéni internetes szokásaikhoz igazított lakásbiztosítást kötniük, különösen, ha utazni készülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik