Közélet

Vádemelés a nemesbikki gázolás ügyében

Összesen akár 26 évet is kaphatnak a vádlottak a tavaly novemberben történt, három halálos áldozatot követelő nemesbikki gázolás miatt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderül: Nemesbikk belterületén 2010. november 07-én kora délután két férfi próbaútra indult egy Ladával. Egy idő után helyet cseréltek a vezetőülésben, az új sofőr pedig a lakott területen megengedett 50 kilométer/órás sebesség helyet majdnem százzal érkezett egy erősen balra ívelő útkanyarulatba. A sebesség, valamint a nem megfelelő fékrendszer miatt a jármű kisodródott, és keresztbefordult az úttesten. Az aszfalton több mint tíz méteren keresztül sodródó autó nekicsapódott három embernek. Egy 63 éves, gyalogosan kerékpárját toló asszonynak, egy 36 éves, kerekes széket toló nőnek és mozgássérült 13 éves kislányának. A nagymama, valamint a lánya az életét vesztette a baleset helyszínén. A gyermeket kórházba vitték, de életét a gondos orvosi ellátás sem tudta megmenteni, így sérüléseibe másnap belehalt.

A tájékoztató kitér arra is: a szakértő megállapította, hogy a gépkocsi műszaki állapota nem volt alkalmas a közúti közlekedésre, továbbá a jármű fékrendszerét szakszerűtlenül javították. Ezért másnap a gépkocsi 33 éves tulajdonosát is őrizetbe vette a rendőrség. Továbbá a Lada műszaki átvizsgálása során kiderült, hogy a jármű karosszériájából az eredeti alvázszámot kivágták, így egyedi azonosító jel meghamisítása miatt a Debreceni, valamint a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság folytat büntetőeljárást. A baleset után a véralkohol-vizsgálaton kívül drogtesztet is alkalmaztak a baleset fővizsgálói, így fény derült arra is, hogy a 24 éves férfi, aki a baleset előtt a volánt átadta idősebb társának, kábítószert fogyasztott. A drog fogyasztása, megszerzése miatt a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság folytat további büntetőeljárást.

Jelenleg a két gyanúsított előzetes letartóztatásban van, míg harmadik társuk előzetes letartóztatását lakhelyelhagyási tilalomra változtatta a bíróság. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vádemelési javaslattal élt az ügyészség felé a 42 éves sofőr esetében kettőnél több ember halálát eredményező közúti jármű ittas vezetése bűntette, míg 24 éves társával kettőnél több ember halálát okozó járművezetés tiltott átengedése szeszes italtól befolyásolt állapotban lévő személynek bűntette, valamint a gépkocsi tulajdonosával szemben kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik