Közélet

Szabadlábon Balla Irma fia

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, s új eljárás lefolytatását rendelte el csütörtöki ítéletében a Debreceni Ítélőtábla.

A táblabíróság Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa a csütörtöki ítéletében új eljárás lefolytatását rendelte el, miután “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni az ügy részbeni felderítetlensége miatt”.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben, húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal a fiát, S. Sándort vádolta meg az ügyészség.

Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság S. Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblára.

A tanácsvezető bíró ismertetése szerint az első fokú bírói eljárásban számos megválaszolatlan kérdés, illetve tényálláson belüli ellentmondás maradt. Példaként említette, hogy az áldozat körme alatt nem találták meg a vádlott DNS-ét, de két másik személyét igen, ami karmolásból is eredhetett. Ezt a szakértői megállapítást meg sem említi az első fokú bíróság.

A legfontosabb tényező azonban – a táblabíróság szerint – a másodfokon meghallgatott orvos szakértői vélemény, miszerint “a betonvas, mint elkövetési eszköz eszébe sem jutott”, míg meg nem látta azt a pajszert, amit a védelem indítványára foglaltak le, de az első fokú bíróság azt nem vizsgáltatta meg.

Az orvos szakértő szerint “ezzel, és csakis ilyen eszközzel lehetett elkövetni a gyilkosságot” – jegyezte meg Ficsór Gabriella.

Az ítélőtábla szerint megalapozatlan volt a kizárásos eljárás is, miszerint, ha más nem követhette el a gyilkosságot, csak az áldozat fia lehetett a tettes, ezt ugyanis az első fokú bíróság nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani.

Ficsór Gabriella ismertetése szerint, mivel nem kell tartani S. Sándor szökésétől, elrejtőzésétől, elrendelte szabadlábra helyezését. S. Sándorról ekkor levették a bilincset, és családtagjaival együtt, szabadon elhagyhatta a táblabíróság épületét. (Az ügyész az előzetes letartóztatás fenntartása miatt fellebbezett, az indítvány a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.)

Magyar György védőügyvéd szerint a végzés nem a vádlott, vagy a védő sikere, hanem az igazságszolgáltatás dicsérete, mert a rendszer képes korrigálni korábbi hibáit, hiányosságait. Fontos üzenetnek nevezte, hogy védencét már második alkalommal – először az első fokú eljárás során – helyezte szabadlábra a Debreceni Ítélőtábla, ami a magyar kriminológia történetében még nem fordult elő életfogytiglani büntetéssel fenyegetett, minősített emberölés esetében.

A védő megerősítette azt a már többször hangoztatott meggyőződését, hogy S. Sándor nem ölte meg édesanyját, ez az új eljárás során ki fog derülni, és remélhetőleg megtalálják a valódi gyilkost is. Megítélése szerint az új első fokú eljárás karácsonyra befejeződhet.

S. Sándor örömét fejezte ki, hogy a táblabíróság korrigálta az első fokú bíróság hibáit, és reményét fejezte ki, hogy az új eljárás megerősíti ártatlanságát, és rámutathat a valódi tettesre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik