Közélet

Manipulált pénztárgép: 305 milliót csalt el az étterem

Egy Pest megyei éttermet üzemeltető vállalkozás a pénztárgép adatait illegálisan elektronikai megoldással meghamisította.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtöki tájékoztatása szerint az ellenőrök egy korábbi próbavásárlás alkalmával arra figyeltek fel, hogy az étteremben kapott elektronikus pincérblokk megjelenése hasonló a nyugtáéhoz, amivel megtéveszthetők a vásárlók.

A revizorok pénzügyőrökkel és informatikusokkal tértek vissza és elvégezték a cég számítógépén található adatok mentését. Ekkor derült ki, hogy a pénztárgép egy számítógéphez volt kötve. Ez arra szolgált, hogy az eladó egy meghatározott funkció billentyű alkalmazásával, vagy annak mellőzésével eldönthette, hogy a vásárlás valóban megjelenjék-e a pénztárgépben, vagy csak a megtévesztő pincérblokkot nyomtassa ki.

A NAV szerint egyértelműen kiderült, hogy a társaság négyéves működése alatt több mint 305 millió forintos bevételt titkolt el, miközben bevallásai szerint több éve veszteséges és minimalizálta az áfa-befizetési kötelezettségét is.

A NAV azonnal átfogó vizsgálatot rendelt el, melyben az adóhiány és bírság megállapításán túl, vizsgálják a társaság ügyvezetőjének büntetőjogi felelősségét is.

Az újabb ügy megerősíti a NAV eddigi tapasztalatait, hogy egyes vendéglátósok ma már nem a nyugtaadást próbálják elkerülni, hanem szoftverekkel trükköznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik