Közélet

Ismét felmentették a MÁV Kórház nőgyógyászát

Az orvos ügyelete alatt egy szülő nő meghalt, egy asszony pedig életveszélyes állapotba került.

A szakorvos a kórházban volt nőgyógyász, a büntetőeljárás az egyik ügyelete alatt történtek miatt indult ellene. Az orvos ellen kétrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat. 2003. szeptember 10-én délelőtt az orvos a kórházban megvizsgált egy harmadik gyermekével várandós asszonyt, akit hazaküldött azzal, hogy később jelentkezzen. Az asszony este, szülés után rosszul lett, végül súlyosan kivérzett, életveszélyes állapotban került az intenzív osztályra, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta, eltávolították a méhét.

A másik eset is 2003. szeptember 10-én történt, ebben az esetben szintén egy olyan nő volt a páciense, aki ugyancsak a harmadik gyermekével volt várandós. Az asszonyt régebben megvizsgáló nőgyógyász Romániában azt javasolta, hogy császármetszést végezzenek. Erre azonban nem került sor. Az asszony szülés közben a MÁV Kórházban eszméletét vesztette, majd meghalt. A vád szerint a MÁV Kórház ügyeletes nőgyógyásza többszörösen megszegte kötelezettségét, nem dokumentálta kellően vizsgálatait és a beavatkozásokat sem.

A nőgyógyászt a Pesti Központi Kerületi Bíróság még 2008. február 12-én első fokon felmentette a vádak alól, de a Fővárosi Bíróság 2009. május 20-án megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és a PKKB-t új eljárás lefolytatására utasította. Ebben a megismételt eljárásban született most pénteken ítélet, amelyben a bíróság újra felmentette az orvost.

A döntést Veress Júlia bíró azzal indokolta: a vádban szereplő tragikus esetekben nem bizonyosodott be, hogy a történtek ok-okozati összefüggésben lennének a nőgyógyász esetleges szakmai szabályszegéseivel vagy annak mulasztása következtek volna be.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik