Közélet

Tagadta bűnösségét a bankrablással vádolt rendőr

A férfit a görcsönyi takarékszövetkezetben tavaly májusban elkövetett rablással vádolják a Baranya Megyei Bíróságon szerdán kezdődött büntetőperben.

Az ügyészség fegyveresen elkövetett rablás miatt emelt vádat a korábban ilyen jellegű bűncselekmények felderítésében is dolgozó rendőr őrnagy ellen, aki a bíróságon tett vallomásában azt mondta: nem ő az elkövető, s ez az eljárás során ki fog derülni.

A vádirat szerint a 37 éves rendőrtiszt 2010. május 18-án szolgálati időben, szolgálati autóval a görcsönyi pénzintézethez ment. Az épületben pisztolyával fenyegetőzve pénz átadására kényszerítette az alkalmazottat, s a megszerzett 258 ezer forinttal elmenekült a helyszínről.

A vádlott – Kovács Attila bíró büntető tanácsa előtt – egyebek mellett arról beszélt, hogy a rablás napján pénzt vett ki egy bankfiókból adóhátraléka befizetéséhez, egy benzinkúton sört, egy boltban cigarettát vásárolt, majd találkozott egy informátorral, s a vele folytatott beszélgetés idejére kikapcsolta mobiltelefonját. A görcsönyi pénzintézetben azonban régóta nem járt – állította.

Mint mondta, a rablásról délután a feleségétől értesült. Érvelése szerint a nyomozás zsákutcába jutott, az igazi elkövetőt a rendőrség meg sem próbálta megtalálni. Úgy vélte: nem életszerű, hogy ő “ad hoc jelleggel” rabolni ment volna.

A vádlott azt mondta, hogy nem olyan ruhában volt, amilyenben a bűncselekményt elkövették, hét éve csak a kötelező lőgyakorlatok idejére veszi magához szolgálati fegyverét, és – állítása szerint – a sértett nem ismerte fel benne a tettest.

A rendőrtiszt kitért arra is, hogy a szülei Görcsönyben élnek, s hallotta, hogy abban a fiókban kevés pénz van. Ha mégis ő rabolt volna, azt biztosan másképp követi el, például kesztyűt húz, csökkentve a lebukás veszélyét – tette hozzá.

A rendőr őrnagy nem szerdán állt először bíróság előtt. Nyolc évvel ezelőtt garázdaság miatt egy év próbára bocsátották, de rendőrként tovább dolgozhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik