Közélet

Leégett 20 hektár nádas Szigligeten

15 ezer nádkéve égett el abban a tűzben, amely vasárnap délután keletkezett a Balaton északi partján, Szigliget határában; személyi sérülés nem történt.

A tűz keletkezésének oka feltehetően gyújtogatás; a vizsgálatot a badacsonytomaji városi tűzoltó-parancsnokság folytatja – mondta Sztanke Zoltán, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese .

Az ügyeletes tájékoztatása szerint a helyszínre vonult mintegy negyven tűzoltónak sikerült viszont megmentenie egy másik nádlerakatot, amelyben szintén 15 ezer kévét halmoztak fel, illetve megfékezték a lakóházakat is veszélyeztető lángokat. A tűz egyes területeit járműfecskendővel nem lehetett megközelíteni, így ott a tűzoltók kéziszerszámokkal (lapát, csákány, ásó, kapa) dolgoztak – tette hozzá.

Sztanke Zoltán ismertetése szerint a nagy területre terjedő lángokat az ajkai, badacsonytomaji, tapolcai, veszprémi és a szomszédos megyéből (Zalából) érkező keszthelyi hivatásos, valamint a kővágóörsi és a zalahalápi önkéntes tűzoltók fékezték meg.

A kár nagyságrendjéről az ügyeletes egyelőre nem tudott beszámolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik