Közélet

Egy lefolyóban találták meg a lopott gyémántokat

A francia rendőrség 14 millió eurónyi lopott ékszert talált egy Párizs külterületén fekvő ház konyhai lefolyójában.

A 19 gyűrűt és 3 pár fülbevalót egy cementformába zárt műanyag dobozba rejtették, majd a csomagot egy Seine-Saint-Denis-i ház lefolyójába dugták. Az ékszerek Harry Winston párizsi üzletéből származnak, amit még 2008 decemberében, a karácsony vásárlóhadra hagyatkozva rabolt ki négy felfegyverzett férfi (akikből ketten nőnek öltöztek). A rablók akkor összesen 85 millió eurónyi ékszert vittek el, a zsákmány nagyobb része azonban azóta megkerült (szintén egy környékbeli ház átkutatása után).

Az esettel kapcsolatban 25 embert kérdezett ki a rendőrség, kilenc ellen pedig vádat is emeltek – köztük a feltételezett bandavezér ellen, aki úgy tűnik, a rácsok mögül szervezte meg az akciót, mivel éppen 15 éves börtönbüntetését töltötte drogcsempészésért. A ház, ahol az ékszereket megtalálták, a kilenc leültetett bandatag egyikének a nevén volt – arról azonban, hogy miért éppen a lefolyóba néztek be a rendőrök, nem szól a fáma.

A francia lapok szerint az ügyben nem került sor újabb letartóztatásokra, az azóta börtönbe került bandatagokat azonban újra kikérdezték. A 2008-as Harry Winston-ügy az utóbbi évtizedek legnagyobb ékszerrablása volt Franciaországban, az eset hónapokig foglalkoztatta a francia médiát.

AJÁNLOTT LINKEK:

15 millió fontnyi lopott ékszer került elő a lefolyóból – angolul (SkyNews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik