Közélet

Salétromsav szivárgott egy járműből Debrecenben

A tűzoltók átfejtették a veszélyes anyagot a balesetező kamionból Debrecenben a Benedek téren.

Szerdán reggel egy személygépkocsiba csúszott bele egy vegyszereket szállító kamion. Emiatt az autó összeütközött egy szemből érkező másik járművel. A karambolban ketten könnyebben megsérültek, illetve megsérült a kamionon egy salétromszállító tartály is.

Benke Valéria, a Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság sajtóreferense közölte: a mentéshez 16 tűzoltó érkezett a helyszínre, továbbá a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 3 fős veszélyhelyzeti felderítő csoportja. Mint kiderült: a tehergépkocsi a közúti veszélyes anyag szállításra vonatkozó szabályok betartásával két 1 köbméteres tartályban salétromsavat, egy 1 köbméteres tartályban kénsavat, tíz 1 köbméteres tartályban nátrium-hidroxid oldatot és 500 kilogramm szilárd nátrium-hidroxidot szállított. A balesetben az egyik salétromos tartály megsérült és az anyag a szabadba áramlott, összesen 50 liter folyt el, ez a lakosságra közvetlen veszélyt nem jelentett. A kénsav és a nátrium-hidroxid szállítmánynak nem esett baja.

A salétromsav erősen maró anyag, ezért a tűzoltók védőruhában dolgozhattak. A tűzoltók gépjárművet áramtalanították, a salétromsav folyását megszüntették, a már kifolyt anyagot mészhidráttal közömbösítették, a megrongálódott tartályból a salétromsavat átfejtették. Közben a veszélyhelyzeti felderítő csoport folyamatosan mérte a gázkoncentrációt és robbanási határértéket. A mérések alapján a környező lakosságot az anyag nem veszélyeztette, de megelőző intézkedésként a közvetlen közelben lévő 4 lakóépületben élőktől azt kérték, zárkózzanak be, ne szellőztessenek.

A kármentesítés délre befejeződött, azóta megindulhatott a forgalom is a Benedek téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik