Közélet

Halálos robbanás: találhatnak még bombát

Az áldozat gyűjtötte a robbanószereket. A tűzszerészek nappal folytatják a kutatást.
.

Hétfőn 22 órakor feloldotta a rendőrség a lezárást abban a zalaegerszegi utcában, ahol 18 óra körül robbanás történt egy családi ház melléképületében; egy férfi életét vesztette, a fia pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A 250 méteres körben lezárt épülethez először a rendőrség, majd a honvédség tűzszerészei érkeztek meg nem sokkal 21 óra után. A detonáció helyszínének átvizsgálása után úgy döntöttek: csak reggel, a nappali fényviszonyok között kezdik meg a rommá vált melléképület átvizsgálását .

Éjszakára a rendőrök a szomszédos két épülettel együtt lezárták az érintett területet, az utcán azonban már lehet közlekedni. A rendőrség és katasztrófavédelem munkatársainak legnagyobb része elhagyta a környéket.

Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott elmondta: a háromszintes lakóház szinte minden ablaka kitört, a mögötte az udvaron álló melléképület – ahol a detonáció történt – majdhogynem teljesen összedőlt.

A halálos áldozatot egyelőre nem tudták kiemelni a romok alól, ezt csak a tűzszerészek nappali vizsgálata után tudják megtenni. A kormánymegbízott megerősítette: az udvaron több nagyméretű, fel nem robbant világháborús robbanóeszköz is volt.

Helyszíni információk és a Zalai Hírlap online kiadása szerint az áldozat gyűjtő volt, aki több háborús lőszert, lövedéket is tartott otthonában. Feltételezések szerint egy robbanóeszközt szerelhetett szét, amikor a detonáció történt.

A tűzoltók az épületből egy gázpalackot is eltávolítottak. Ezt a rendőrök egy közeli területen kilőtték.

Az MTI úgy tudja: a halálos áldozat egy 44 éves férfi, a sérült a 17 éves fia, aki a robbanáskor az udvaron tartózkodott.

A rendőrség és a katasztrófavédelem is nagy erőkkel vonult a helyszínre. A környék lakóit arról értesítették, készüljenek rá, hogy szükség esetén el kell hagyniuk lakásaikat. Bár erre nem volt szükség, sokan ismerősökhöz, rokonokhoz mentek.

Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere a helyszínen közölte: szükség esetére megnyitották a közösségi házat, amely a robbanástól néhány száz méterre található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik