Közélet

Roma fiatalokat ítéltek el magyar fiú bántalmazásáért

Összesen harminc évet kaptak, nem jogerősen, közösség tagja elleni erőszakért.

Összesen csaknem 30 év börtönt kapott hét fiatal a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével azért, mert magyarsága miatt bántalmaztak egy diákot a fővárosban.

A tényállás szerint az egyik vádlott 2009 szeptemberében a VIII. kerület Horváth Mihály térnél belekötött egy fiúba, majd rokonaival, ismerőseivel szidalmazta, üldözte, ütlegelte, egyikük még késsel is fenyegetőzött.

“Te buzi magyar! Mit képzelsz magadról, hogy mersz bejönni az én utcámba!?” – idézte szóbeli indoklásában a bíró az egyik szemtanú vallomására hivatkozva, hogy mit kiabáltak a vádlottak a sértettnek. A kialakult lincshangulatban a megtámadott fiatal egy épületbe menekült, és csak lélekjelenlétének, illetve a rendőrök kiérkezésének köszönhető, hogy nem sérült meg súlyosabban.

A bíróság szerint kiemelkedő társadalmi veszélyességű bűncselekményt követett el a hét vádlott, akik közül hat roma egy pedig nem roma származású. A vádlottak mindegyike állt már korábban is a bíróság előtt, például zsarolás, rablás vagy lopás miatt, így ebben az ügyben közösség tagja elleni erőszak, illetve más kisebb súlyú bűncselekmények miatt jobbára öt év körüli szabadságvesztéseket kaptak. A védelem fellebbezett, így másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik