Közélet

150 millióval próbálta átverni az államot egy vállalkozó

A kedvezményes adózási szabályok kihasználásával csaknem 150 millió forintos kárt okozott egy budapesti adózó az államnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a személyijövedelemadó-bevallások utólagos ellenőrzése közben figyelt fel arra a budapesti vállalkozóra, aki évek alatt összesen 490 millió forint ingatlanértékesítésből származó jövedelmet vallott be, ám adóját kedvezményes adókulccsal számította ki.

A vizsgálat kiderítette, hogy az adózó számos ingatlant vásárolt, amelyek egyikében sem volt bejelentve állandó lakosként, egyiket sem használta életvitelszerűen, ezzel szemben rövid időn belül több tucat lakást haszonnal továbbértékesített, ami viszont üzletszerű tevékenységnek minősül, ezért nem tartozik a kedvezményes ingatlanadózási rendelkezések alá. A hatóság ezért az adózó ingatlanforgalmazásból származó jövedelmét az általános adózási szabályok alá eső jövedelemnek minősítette, és ennek alapján állapította meg az adókötelezettséget. A vállalkozónak most csaknem 150 millió forintot kell befizetni az adóhatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik