Közélet

14 évet kapott a gyermekeit molesztáló apa

A jánoshalmi férfi öt kiskorú gyermeke közül hármat szexuális cselekmények elkövetésére kényszerített, valamint veszélyeztette gyermekei testi és szellemi fejlődését.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság tanácsvezető bírója, Sárközy Szabolcs az elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében, kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, valamint testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek pénteken Kecskeméten.

A per másodrendű vádlottját, a férfi élettársát, az öt kiskorú gyermek édesanyját, kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, valamint testi sértés vétségében találta bűnösnek a bírói tanács, ezért két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet a vádlott tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

A szülők felügyeleti jogát minden gyermek esetében megszüntette a bíróság.

Sárközy Szabolcs az ítélet indokolásakor elmondta: a tíz éve élettársi közösségben élő első- és másodrendű vádlott mindegyik gyermeke kiskorú. A szülők a ritkán vállalt alkalmi munkából származó jövedelmük nagy részét italozásra fordították. A gyermekek nem jutottak szükséges orvosi ellátáshoz, a betegségeket általában lábon hordták ki, gyakran éheztek. A lakásban mindenütt rendkívüli kosz, rendetlenség volt. Az alapvető higiéniai feltételek hiánya miatt gyakran előfordult, hogy a házban a gyermekek fekhelyei körül rágcsálók futkostak.

A tanácsvezető bíró kiemelte: emberhez méltatlan körülmények között éltek a szülők és gyermekeik. Az édesanya az egyik gyermekét otthon, borzalmas állapotok között szülte meg, ezzel már akkor veszélyeztette az újszülött életét. A gyermeket a megbetegedésekor, a védőnő javaslatára, azonnal kórházba kellett szállítani, mert kiszáradás fenyegette. A gyámhivatal elrendelte a gyermekek védelem alá helyezését.

Sárközy Szabolcs hangsúlyozta: a bizonyítási eljárás során részletes, mindenre kiterjedő vizsgálatot folytattak, amelynek eredményeként a bíróság a váddal egyező módon állapította meg a szülők által elkövetett bűncselekményeket.

Endrődi Attila ügyész a perbeszédében hangsúlyozta: a bizonyítási eljárás igazolta, hogy a vádlottak a vádbeli cselekményeket elkövették. Emlékeztetett arra, hogy a vádlottak vallomást nem tettek, de a másodrendű vádlott elismerte bűnösségét.

A tanácsvezető bíró az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatást a másodfokú ítélet meghozataláig fenntartotta. Az elsőrendű vádlott ügyében a per másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik