Közélet

Ókori tárgyakat találtak a vámosok Tompánál

Több mint hatszáz ókori pénzérmére és különféle tárgyakra bukkantak a vámosok egy svájci felségjelű autóbusz csomagterében a tompai határátkelőnél.

Az előző nap belépésre jelentkező buszt a pénzügyőrök tételesen átvizsgálták, s ennek során találtak meg egy gazdátlan csomagot, amelyből 398 ókori pénzérme, valamint 219 egyéb ókori tárgy, csatok, szobrok és szerszámok kerültek elő – tájékoztatott Némedi Varga Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtófelelőse csütörtökön. A lefoglalt tárgyak eszmei értéke mintegy másfél millió forint.

A busz szerb sofőrje a meghallgatásakor azt mondta, hogy a csomagot az induláskor egy magánszemély bízta rá, azt kérve tőle, hogy azt szívességből vigye el Zürichbe. A sofőr azt állította, hogy a táska tartalmáról nem tudott semmit.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal illetékesének véleménye szerint a megtalált tárgyak mindegyike a kulturális javak körébe sorolandó. A pénzügyőrök az ókori tárgyakat lefoglalták és csempészet alapos gyanúja miatt eljárást indítottak ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik