Közélet

Cozma-ügy: Pesic is meghalt volna, ha nem műtik meg

Cozma életéért hiába küzdöttek, nem lehetett megmenteni.

A Cozma-ügy tárgyalásának hétfői napján a Veszprém Megyei Bíróság tanácsvezetője először két mentős szakápoló és egy mentőorvos nyomozati vallomását ismertette.

Az egyik mentős szakápoló vallomása szerint óriási káosz, zűrzavar, kiabálás volt a helyszínen és rengeteg ember, akik akadályozták is őket abban, hogy a földön fekvő férfihoz hozzáférjenek. Elmondta: egy fiatalember szakszerű szívmasszázst alkalmazott már – vízi mentő szakképesítése volt -, amikor a mozdulatlanul fekvő férfit kezelésbe vették. A mentőápoló vallomása szerint a műszer nem érzékelt sem keringést, sem légzést, de gyorsan megkezdték az újraélesztést, defibrillátort alkalmaztak, ám minden egyes mellkasi kompressziónál vér pumpálódott ki a szívnél lévő szúrás helyén. Közben észlelték, hogy a férfinak egy vesetáji szúrt sérülése is van – áll a vallomásban.

A másik mentőápoló lényegében ugyanígy vallott, elmondva: az esetkocsi már ott volt, amikor megérkeztek, a mentőorvos infúziót és mellkaskompressziót alkalmazott, de a sérült ember semmilyen életjelet nem mutatott, s körülötte hatalmas vértócsa volt. A tanú vallomása szerint sokáig küzdöttek az életéért, s a kórházba szállítás közben is folytatták az újraélesztési kísérleteket. A mentőápoló szerint ők csak a kórházban tudták meg, hogy a beszállított és elhunyt férfi, Marian Cozma, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagja volt.

Az ügyeletes mentőorvos – aki egyébként a veszprémi kórház orvos igazgatója – szintén úgy vallott, hogy a földön fekvő ember semmilyen életjelet nem mutatott, pupillái kitágultak és vér ömlött a szívtájékon lévő sebből. Életéért sokáig küzdöttek, de már nem lehetett megmenteni – vallotta az orvos, aki kitért arra is, hogy a helyszínen volt még egy fiatal sérült, akinek bedagadt a szeme, nem látott vele, őt is kórházba vitték. Az orvos vallomása szerint a bedagadt szemű Zarko Sesum kézilabdázó súlyosan sérült volt, míg az ugyancsak kórházba került Ivan Pesic kézilabdás életveszélyes állapotban volt. Ivan Pesicet vesén szúrták, s csak az időben elvégzett műtétnek köszönheti az életét, különben elvérzett volna – ismertette a tanú vallomását a bíró.

A bíróság hétfőn meghallgatott egy rendőrtisztet is a helyszínelésekkel kapcsolatosan, illetőleg tanúkat szembesített egymással. Kedden védett tanúk meghallgatásával egész nap zárt tárgyalást tart a bíróság, amelyen még a vádlottak sem lesznek jelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik