Közélet

Sorra csapnak le az uzsorásokra Ózdon

A férfit és a nőt többrendbeli uzsora-bűncselekmény és többrendbeli zsarolás elkövetésével gyanúsították meg, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

Az uzsorások általában 30 ezer forintot adtak kölcsön 50 és 100 százalék közötti kamattal, az összeg pedig havonta folyamatosan kamatos kamattal, az uzsorások által önkényesen megállapított több tízezer forinttal növekedett. Volt olyan, amikor egy-két év alatt elérte a 450 ezer és 1 millió 200 ezer forint közötti összeget – ismertette Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ha valaki eleget tett “fizetési kötelezettségének”, akkor sem menekülhetett, hiszen minden hónapban megjelent a sértetteknél az uzsorások egyike, és újabb és újabb pénzt követelt tőlük. Ennek megtagadása esetén súlyos, élet és testi épség elleni bűncselekmények elkövetésével fenyegették meg őket, így újra és újra fizettek.

Az ózdi rendőrök tavaly novemberben, majd egy héttel ezelőtt csaptak le uzsorásokra. Az egy hete elfogott gyanúsítottak három éven át házi rabszolgaként tartottak egy idős embert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik