Közélet

Bíróság előtt a vesztegetéssel vádolt rendőr

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével vádolnak egy demecseri rendőrt, aki egy közúti ellenőrzés során pénzt kért és fogadott el három ukrán állampolgártól.

A per szerdán kezdődött meg Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A vádirat szerint a körzeti megbízottként dolgozó H. Tibor 2009. november 30-án közúti ellenőrzést végzett a 4-es számú főúton Székely közelében. A törzszászlósi rangban szolgáló rendőr megállított három, ukrán rendszámú kisbuszt, majd az igazoltatás során – előzmény nélkül, bírság megjelöléssel – egy ukrán állampolgártól 5 eurót, másik kettőtől pedig 10-10 euró jogtalan előnyt kért és fogadott el. Az ukránok nem sokkal később a záhonyi határátkelőhelynél tettek terhelő vallomást a férfira.

A 33 éves, jelenleg is állományban lévő rendőr a bíróság előtt tett nyilatkozatában közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek, s tagadta a bűncselekmény elkövetését. Állítása szerint aznap Kéken teljesített szolgálatot, ám “az elvben elvárt, bizonyos mennyiségű intézkedést” itt nem tudta elvégezni, ezért – szóbeli engedély kérése után – autójával kiment a közeli 4-es számú főútra, majd egy előzni tilos tábla közelében autósokat igazoltatott.

H. Tibor a tárgyaláson azt mondta, hogy szabálytalan előzés miatt két helyszíni bírságot szabott ki, három autóst – két magyart és egy ukránt – pedig a gépjármű elégtelen világítása miatt figyelmeztetett. Az ügyész kérdésére válaszolva elmondta, hogy utóbbi három intézkedést semmilyen módon nem rögzítette. Állítása szerint azonban egyik autóstól sem kért és nem is fogadott el semmilyen összeget.

A per a sértettek és a tanúk meghallgatásával folytatódik a megyei bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik