Közélet

Felfüggesztett fogházbüntetést kértek Gerébre

Az ügyész Geréb Ágnes foglalkozástól való további eltiltását is kérte a bíróságtól.

Próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászra, halmazati büntetésül, Kiss Veronika ügyész a Fővárosi Bíróságon.

Mintegy ötórás vádbeszédének végén az ügyész indítványozta: a bíróság mondja ki bűnösnek a 2007 októberében szakmája gyakorlásától három évre eltiltott szülész-nőgyógyászt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, maradandó fogyatékossággal járó gondatlan veszélyeztetés és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében.

Ugyancsak próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyész Király Ágnes másodrendű és Németh Mónika negyedrendű vádlottak. Frigyes Júlia harmadrendű és Schanda Mónika ötödrendű vádlott esetében pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész. Egyúttal azt kérte a bíróságtól: kötelezze a vádlottakat együttesen és arányosan a bűnügyi költségek megfizetésére.

Az ügyész súlyosító körülményként értékelte, hogy Geréb Ágnes az egyik tettét büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Enyhítő körülménynek nevezte ugyanakkor, hogy a vádlottak kiskorú gyermekeket nevelnek, s ugyanígy vette figyelembe az azóta eltelt időt is, amióta nem követtek el hasonló bűncselekményt.

Geréb Ágnes a tárgyalás elején vádlotti észrevételeket tett. Mint rámutatott: az orvos szakértői vélemények csak a kórházi szülész-nőgyógyász szakma szabályait alkalmazzák, holott a bábai tevékenységre érvényes protokollt kellett volna használniuk, ilyen típusú szabályozás azonban jelenleg nincs érvényben Magyarországon.

Kitért arra, hogy a magyarországi orvos szakértők kritikáját külföldi kollégáik megkérdőjelezték. Meglátása szerint önkényes gondolatmenetet követtek a magyar orvos szakértők, olyan esetekről alkottak szakvéleményt, amelyekről nincsenek konkrét tapasztalataik.

A következő tárgyalás március 17-én lesz, akkor a védők mondják el beszédeiket; ítélethozatal március 24-én várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik