Közélet

Példátlan műkincslopás: felbecsülhetetlen a kár

Felbecsülhetetlen értékű ókori műkincsek tűntek el az Egyiptomi Múzeumból.

Nyolc felbecsülhetetlen értékű tárgyat, többek között egy Tutanhamon fáraó idejéből származó szobrot loptak el a kairói Egyiptomi Múzeumból – közölte az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője.

Elmondta, hogy a tolvajok elvittek két Tutanhamont ábrázoló aranyozott szobrot. Eltűnt egy mészkőből készült, Ehnaton fáraót ábrázoló szobrocska, valamint egy másik, amelyet feleségéről, Nofretitiről mintáztak. Nyoma veszett egy amarnai írnokot ábrázoló szobornak, és a XVIII. dinasztia egyik udvaroncának, Jujának 11 temetkezési szobrocskája, továbbá egy skarabeusz formájú amulett, ami ugyancsak Jujáé volt. A lopásokat egy leltárt nyomán fedezték fel, amit a múzeum személyzete végzett.

Máig ismretlen tetteseknek – kihasználva a kormányellenes tüntetéseket a Tahrír téren – sikerült behatolni az épületbe január 28-án. A tettesek a múzeum tűzlépcsőjén feljutottak a tetőre, ahonnan az üvegtetőn keresztül kötélen leereszkedtek az épület belsejébe. Mintegy hetven tárgyat rongáltak meg, de a mostani bejelentésig nem volt ismert, hogy műtárgyak eltűntek volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik