Közélet

15 évet kapott az élettársa halálát okozó férfi

Tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság pénteken, nem jogerősen azt a bökönyi férfit, aki hosszú időn át bántalmazta élettársát.

A 40 éves ifjabb F. Györgyöt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kétrendbeli testi sértés bűntettében találta bűnösnek a bíróság. A férfit a fegyházbüntetés mellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az italozó életmódot folytató férfi rendszeresen bántalmazta a húsz éve vele együtt élő, 68 éves élettársát, s a járókerettel közlekedő, betegsége miatt az utóbbi időben ágyhoz kötött asszonyt “mértéktelenül” ütlegelte. A nő a súlyos és kitartó bántalmazások következtében 2009. november 19-én otthonában meghalt.

A vádlott az édesapját is többször megverte. A vádirat szerint egyszer azért támadt rá a közös lakásukban alvó idős férfira, mert az nem készített neki kávét. Az apa kórházi ápolásra szorult, eltört az állcsontja. F. György bántotta nővérének Down-szindrómában szenvedő fiát is; többször megütötte a fejét, a fiú maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett.

A vádlott a bíróság előtt tett nyilatkozataiban hol bűnösnek, hol pedig ártatlannak vallotta magát. A veréseket részben beismerte, elmondása szerint azonban az asszonynak egyetlen csontját sem törte el. Az édesanyja bántalmazása miatt korábban már büntetett férfi a tárgyalásokon bevallotta, hogy élettársa és közte gyakoriak voltak a konfliktusok az alkohol miatt, s azt sem tagadta, hogy gyógyszereket szedett.

Az ítélet indoklásában a bíró utalt arra, hogy rokonok és szomszédok tanúvallomása szerint a beteg asszonyt a férfi sokszor ok nélkül bántalmazta. Az orvosszakértői vélemény szerint a nőt a halála előtti héten többször megverte, az ágyban fekvő, magatehetetlen asszonyt ököllel ütötte és állkapcsát is eltörte, így a sértett még enni sem tudott. A nő számtalan törést és zúzódást szenvedett el a “kitartó és rendszeres” verések következtében.

A bíróság a vádlott férfival szemben súlyosbító körülményként az ittas állapotot jelölte meg, valamint azt, hogy a bűncselekményt közeli hozzátartozóval szemben követte el.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik