Közélet

Büntetőper indult két rendőr ellen

A vád szerint a két férfi több alkalommal, visszaélve hivatali helyzetével, távközlési szolgáltatóktól lekérte különböző emberek híváslistáit anélkül, hogy arra törvényes alapjuk lett volna.

Két rendőr ellen indult büntetőper hivatali visszaélés miatt a Fővárosi Bíróságon (FB). Az ügyészség az elsőrendű vádlottat, aki egy nyugalmazott rendőr törzszászlós, négyrendbeli hivatali visszaélés bűntettével és kétrendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. A másodrendű vádlottat, egy rendőr századost, ugyanezek egyszeri elkövetésével vádolták meg.

A két rendőr még évekkel ezelőtt valakinek a kérésére adatokat kért távközlési szolgáltatóktól. A vádlottak a megkeresésekben valótlanul azt tüntették fel, hogy a kért adatok büntetőeljárások felderítéséhez szükségesek.

A vád szerint a bekért híváslistákat ismeretlen személyeknek jogosulatlanul átadták. Mint a tárgyaláson elhangzott, a híváslistákat az UD Zrt. székhelyén, egy más ügy miatt tartott házkutatás során találták meg.

Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson elismerte bűnösségét, de – mint mondta – nem tudja, hogy kerülhettek az UD Zrt. székházába az általa lekért híváslisták. Azok megszerzésére egy barátja kérte meg, hogy a listák megismerésével megoldja “családi problémáját” – közölte, majd hozzátette: tettét megbánta.

A másodrendű vádlott tagadta bűnösségét, s azt mondta, ő nem kérte le azokat az adatokat, amelyek miatt vád alá helyezték.

A tárgyalás hétfőn folytatódik, várhatóan akkor hangzanak el a perbeszédek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik