Közélet

350-en fagytak halálra négy hónap alatt

Körülbelül ennyien vesztették életüket Magyarországon a hideg idő miatt.

Szeptember vége óta hivatalosan 162-en haltak meg a hideg miatt, az utóbbi húsz napban harmincan fagytak meg az országban. A 162 áldozat közül 98-an saját fűtetlen otthonukban, 64-en pedig a szabad ég alatt hűltek ki. Az áldozatok valós száma azonban megközelítheti a 350-et, ugyanis körülbelül 180-an haltak meg a kórházakban – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum (MSZF).

A Magyar Szociális Fórum a társadalmi tragédia okát az elmaradt szükségintézkedésekben látja. A Szociális Kerekasztal egy hónappal ezelőtt elsőrendű politikai kérdésnek minősítette a tömeges fagyhalál feltartóztatását, és életmentő csomagtervvel állt elő, de a Miniszterelnöki Hivataltól csak annyi választ kapott, hogy az Orbán Viktornak írt levelet átküldték az ügyben hatáskörrel rendelkező Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, Soltész Miklós államtitkárhoz.

A Magyar Szociális Fórum azt javasolta a kormányfőnek, hogy – mivel a többség saját otthonában hűl ki – azonnali kormányrendelettel kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására, részesítsék természetbeni támogatásban a veszélyeztetett családokat és egyedülállókat, továbbá juttassák fedélhez azokat, akik a túlzsúfolt menhelyeken már nem férnek el, többek között bocsássanak rendelkezésükre fűtött vasúti kocsikat. A Magyar Szociális Fórum szerint a szükségintézkedések hiánya, és a politikai közöny további emberéletekbe kerül – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik