Közélet

Vádat emeltek az élettársát felgyújtó férfi ellen

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádat emelt a Borsod megyei főügyészség egy 40 éves, nyékládházi férfival szemben.

A vádlott és élettársa – a későbbi sértett – kapcsolata a férfi féltékeny természete miatt megszakadt. Együttélésük alatt gyakoriak voltak a tettlegességig fajuló veszekedések – emlékeztetett Martossy György osztályvezető ügyész, sajtószóvivő kedden az előzményekre.

Tavaly májusban a férfi élettársát keresve elment Nyékládházán egy ismerősük házához, ott találta a nőt, akivel veszekedni kezdett. A veszekedés közben a magával vitt műanyag palackból mintegy fél liter benzint locsolt a sértett fejére és ruházatára, majd az elmenekülni próbáló nőt egy öngyújtóval meggyújtotta. Ezután elhagyta a helyszínt – ismertette a vádirat részleteit az osztályvezető ügyész.

Hozzátette: a nő ruházata és haja azonnal meggyulladt, ekkor a jelen lévő ismerős férfi egy ruhadarabot tett az asszony fejére és vízzel oltották a lángokat. A sértett a földön kezdett hemperegni, hogy ruházatát eloltsa. Sikerült a tüzet elfojtani, majd értesítették a mentőket. A nő az arcán és kezén, vagyis a ruházattal nem fedett testrészein szenvedett másodfokú égési sérüléseket, azonnali segítség nélkül súlyosabb, akár életveszélyes sérülése is keletkezhetett volna.

A vádlott a cselekményt követően a korábbi lakásukra ment. Itt egy teli 5 literes fém benzineskanna nyílását rongyokkal betömte, majd meggyújtotta. A gázpalackot a tűzhelyről leszerelte és megnyitotta. A gáz ömleni kezdett és az égő benzines rongyok miatt rövid időn belül berobbant. A robbanás erejétől a ház egyik fala és homlokzata kidőlt, a vádlott a detonáció hatására kirepült az épületből. A házban másfél millió forint kár keletkezett.

A vádlott az arcán, kezén és hátán szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket. A cselekmény elkövetését tagadja, a vádat azonban alátámasztják a tanúk vallomásai és a szakértői vélemények adatai. Bűnösség megállapítása esetén 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Előzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalás kitűzését – jegyezte meg Martossy György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik