Közélet

Tábornoki titkárnőből lett veszélyes kémnő

15 év börtönt kaphat a katonai titkokat kiszivárogtató izraeli katonanő.

Beismerte bűnösségét vasárnap a bíróság előtt az a fiatal izraeli nő, aki évekkel ezelőtt sorkatonaként titkos katonai dokumentumokat szolgáltatott ki egy újságírónak. A Háárec című lap munkatársa, Úri Blau annak idején a kapott dokumentumok alapján arról írt cikket “Engedély ölésre” címmel, hogy – az izraeli legfelsőbb bíróság 2006 végi szigorú korlátozó rendelkezései ellenére – bizonyos palesztinokat a hadsereg akkor is likvidálhat, ha őrizetbe is tudná venni őket.

A jelenleg 24 éves Anat Kámot azzal vádolják, hogy 2005 és 2007 között Jaír Naveh tábornoknak, az izraeli középső katonai körzet akkori parancsnokának a titkárnőjeként mintegy kétezer szigorúan titkos iratot másolt le, és azok nagy részét átadta az újságírónak.

A tel-avivi körzeti bíróság vádalku keretében ejtett néhány vádpontot, így azt, hogy a nő tettével kárt akart okozni az állambiztonságnak. Kám elismerte, hogy ideológiai indítékokból cselekedett. “Fontosnak tartottam, hogy a közvélemény tudomására hozzam a hadsereg módszereit” – hangoztatta. Az ítéletet később hirdeti ki a bíróság. A vádlottra maximum 15 évi börtönbüntetést szabhatnak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik