Közélet

“Becsületből” ölni nőket – az más!

15 évre csökkentette egy jordániai fellebbviteli bíróság egy 64 éves férfi életfogytiglani börtönbüntetését, mert "becsületből" ölte meg feleségét és lányait.

A hatóságok vasárnapi közlése szerint enyhítő körülményeket talált a bíróság, ezért csökkentette a férfi büntetését. Habár a jelentés arról nem szól, hogy miféle enyhítő körülmények kerültek elő, az AFP francia hírügynökség szerint feltehetően arról van szó, hogy a férfi tettét “becsületgyilkosságnak” nyilvánította a bíróság.

A vádirat szerint a férfi tavaly márciusban, egyszer éjszaka ment haza, és észrevette, hogy egy idegen férfi oson ki a házból. Felesége tagadta, hogy bárki is járt volna az otthonukban, a férfi ettől feldühödött, fegyvert rántott és megölte asszonyt valamint két lányukat, akik anyjuk védelmére keltek. Később azt mondta a rendőrségen, hogy “helytelenül viselkedtek, ezért nem volt más választása, mint megbüntetni őket”.

Jordániában halálbüntetés jár gyilkosságért. A “becsületgyilkosságot” azonban másként kezelik, a bíróságok gyakran enyhébb büntetéseket szabnak ki, különösen akkor, ha az áldozat hozzátartozói egyetértenek ezzel. A kormány harcol az ilyen gyilkosságok ellen, Jordániában mégis 15-20 nőt ölnek meg évente férfi rokonaik “a becsületükön esett folt” miatt.

Januárban csak két év börtönt kapott egy férfi felesége megölésért. Számon kérte az asszonyon, hogy miért vett új autót, mire a nő dühében egy kővel megdobta, a férfi erre beült a kocsiba és halálra gázolta feleségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik