Közélet

Börtönbüntetésre ítélték a gyerekek közé hajtó részeg kocsist

A vasmegyeri férfi 2009-ben ittas állapotban az út szélén játszó gyermekek közé hajtott fogatával Vasmegyeren.

Az 55 éves férfit ittas járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása bűntettében találta bűnösnek csütörtökön a másodfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság, amely a vádlottat a börtönbüntetés kiszabása mellett mellékbüntetésként egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és bevonta a hajtási engedélyét.

A tényállás szerint a férfi 2009. szeptember 26-án a községben lovas fogattal haladt, amikor – valószínűleg az ittassága miatt – egy útkereszteződésnél a lovai megbokrosodtak, a fogat pedig az útról letérve a füves területen játszó gyermekek közé hajtott. Az eset során egy kiskorú kislány gerinctörést, míg társa könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Nyíregyházi Városi Bíróság korábban kihirdetett ítéletében egy év börtönbüntetésre ítélte a férfit, ez ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A vádlott nyilatkozatában bűnösnek vallotta magát, ám azzal védekezett, hogy a kislány sérülése korábban keletkezhetett, akkor, amikor elütötte őt egy autó. Az orvosszakértői vélemény azonban ezt cáfolta, mivel a gerinctörést a vasmegyeri baleset után diagnosztizálták a kórházban.

A megyei bíróság az enyhítésre vonatkozó kérelmet nem találta alaposnak. A tanács álláspontja szerint tény, hogy a vádlott súlyos fokú alkoholos állapotban volt, valamint az, hogy az egyik gyerek maradandó egészségkárosodást szenvedett a balesetben. A bíróság az ítélet indoklásában utalt arra is, hogy a vádlott a kiszabható büntetés – öt évig terjedő szabadságvesztés – minimumát kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik