Közélet

Diszkótragédia: most jön a túlélők sokkja

Luca a Fókusz kamerái előtt nyilatkozott a borzalmas éjszakáról.

Egyre több a gyertya, és folyamatosan érkeznek a tragédiára emlékezők a Nyugati térre. Harmadik napja gyűlnek a mécseshalmok a West Balkán nevű szórakozóhely előtt. Úgy tűnik, a tragédia helyszíne az emlékhely, ahol a részvétüket kifejezni vágyók napról napra összegyűlnek, hogy a három áldozatot gyászolják.

Minden szemtanú ugyanarról számol be: fejetlenség, tömeg és halálfélelem. A tinédzserek szerint sokan azok közül, akik átélték a pánikot, hiányoznak az órákról. A Fókusznak nyilatkozó Luca is sokkos állapotban van. A középiskolás lányt az utolsó pillanatban tudták kihúzni a tömegből, szombat óta képtelen aludni.

Luca egy szemüveges srácba kapaszkodva könyörgött, hogy mentsék ki, mert különben meghal. A fiú próbálta kirángatni, de a lány annyira beszorult, hogy egyedül nem tudta. A tinédzser szerint csupán azon múlt az élete, hogy éppen akkor hol állt, mikor a tömeg leborult. Mint mondta, ha ő lett volna a három áldozat helyén, akkor őt taposták volna halálra az emberek. „Tényleg csak azon múlt, hogy ki hol volt abban a pillanatban” – mondta a Fókusz kamerái előtt Luca.

Diszkótragédia – most jelentkezhet a sokkhatás

Az InfoRádió által megkérdezett pszichológus szerint nem pánik, hanem a tömegpszichózis tipikus esete történt a West Balkánban. Bilkei Pál azt mondta, most, egy-két nap elteltével poszttraumás szindróma jelentkezhet azoknál, akik ott voltak a tragédia helyszínén. Ennek jele a nyugtalan viselkedés, az alvási zavarok és a félelem. A szakember hangsúlyozta: sok múlik a szülőkön, akiknek nem tiltaniuk vagy összeszidniuk kell a gyermeket, hanem megfogni a kezét, és elérni, hogy beszéljen az eseményekről. Így a feszültség is el fog múlni. Akkor érdemes pszichológushoz vinni a gyereket, ha pszichoszomatikus megbetegedéshez vezet, ennek tünete a hirtelen izzadás és a szédülés – közölte a pszichológus.

AJÁNLOTT LINKEK:

Diszkótragédia: egy túlélő vallomása (RTL Klub)
Diszkótragédia – Hogyan segíthetnek a szülők? (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik