Közélet

Egy tanú szerint Raffael beismerte Cozma leszúrását

A vallomás szerint az elsőrendű vádlott telefonon mondta el, hogy leszúrta Marian Cozmát.

Beéry Iván Tamás a nyomozás során azt vallotta – és erősítette meg a büntetőper keddi tárgyalásán is a Veszprém Megyei Bíróságon -, hogy a Cozma-ügy elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor a gyilkosság után felhívta telefonon Raffael Jánost, akinek enyingi lakásán gyülekezett 2009. február 7-én este a népes társaság, majd onnan valamennyien a veszprémi Patrióta lokálba mentek, s azt mondta neki, hogy ő szúrta le a “csíkos pólóst” (Marian Cozmát).

A tanú – aki a Cozma-ügy csoportosan elkövetett garázdaság bűnperében kilencedrendű vádlott – elmondta a bíróságon: a gyilkosság után néhány nappal találkozott Enyingen a benzinkútnál Raffael Jánossal (ő a garázdasági bűnper hatodrendű vádlottja), s akkor számolt be neki a Raffael Sándorral történt telefonos beszélgetéséről. Beéry Iván Tamás vallomása szerint Raffael János nyomatékosan tette hozzá: “De erről hallgatni kell, különben következményei lesznek.” “János azt mondta, hogy aki beszél, annak elvágja a torkát” – vallotta Beéry.

A két tanút – Beéry Iván Tamást és Raffael Jánost – a bíróság szembesítette, de eredménytelenül. Utóbbi azt mondta: szó nem volt telefonról, a “csíkos pólós” leszúrásáról és nyakelvágásról, azt azonban nem tagadta, hogy a Cozma-gyilkosság után néhány nappal találkozott Enyingen a benzinkútnál Beéry Iván Tamással.

Raffael János a tárgyaláson kijelentette azt is: “mindenki tudja, hogy Beéry Iván Tamás azért tett a rendőrségen rám terhelő vallomást, hogy kimehessen az előzetesből”.

Beéry vallott arról is, hogy a gyilkosság után egy másik alkalommal is találkozott a Raffael testvérekkel Enyingen – Raffael János udvarán gépkocsiban ültek -, s a házigazda azt mondta a testvérének, Raffael Istvánnak (ő a garázdaságban hetedrendű vádlott), hogy Németh Győző – ő az emberölési büntetőpernek a másodrendű vádlottja – és Raffael Sándor miatt van az egész balhé, s a “szegény Iván” (Sztojka Iván, az emberölés harmadrendű vádlottja) ezek miatt van bajban. Beéry Iván Tamás szerint elhangzott akkor a kocsiban az is Raffael Jánostól, hogy Sándor “megszúrkodta a csíkos pólóst”.

A szembesítés során mindezt Raffael János tagadta, miként Raffael István is, aki kijelentette: nem is találkozott a tanúval, ugyanis ő a Beéry által vélelmezett napon nem volt Enyingen, hanem Siófokon tartózkodott. Beéry Iván Tamás fenntartotta a nyomozati és a bíróság előtt tett vallomását is.

Katona Eugén tanú – aki a garázdaságban tizedrendű vádlott – nyomozati vallomása szerint Raffael János közvetlenül a gyilkosság után beszélt telefonon Raffael Sándorral, majd velük az autóban azt közölte, hogy “Csoki” (Raffael Sándor) azt mondta neki: használta a kést. Raffael János azt is megjegyezte, hogy “ez a hülye még bele is mondja a telefonba” – olvasható Katona Eugén nyomozati vallomásában, amelyet a bíró ismertetett.

Katona Eugén a keddi tárgyaláson tagadta a rendőrségen tett vallomását, ugyanis szerinte – ahogy most a bíróságon előadta – Raffael János azt mondta a kocsiban: megkérdezte Sándort, hogy leszúrtak-e valakit a bár előtt, mert feküdt ott egy véres pólós ember, mire Raffael Sándor azt válaszolta neki, hogy “lehetséges”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik