Közélet

Rosszabbodott a helyzet Szabolcsban

A szombaton lehullott harminc milliméter csapadék miatt folyamatosan emelkednek a Felső-Tisza folyóinak vízszintjei.

Az intenzív csapadéktevékenység miatt árhullám indult el a térség folyóin: a Lónyay-főcsatornán másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, s folyamatosan emelkednek a térségi vízfolyások vízszintjei. A Tisza Vásárosnamény alatti szakaszain mindenhol készültséget elrendelésére készül a vízügyi igazgatóság, a vízállások ezeken az árvízvédelmi védvonalakon az elsőfokú szintet meghaladják. A Krasznán a jelenlegi elsőfokú készültséget másodfokúra emelik, de ez a riasztás lép majd érvénybe várhatóan a Túron és a Szamoson is – összegezte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese.

Kató Sándor tájékoztatása szerint növekedett a belvízzel elöntött terület nagysága: a korábbi 300 helyett már 400 négyzetkilométer van elöntés alatt, a vízügyi igazgatóság ezért mind a tizenkét belvízvédelmi szakaszán másodfokúra emeli a készültséget. A szivattyútelepek éjjel-nappal dolgoznak; a szervezethez beérkezett adatok szerint Szabolcsban harminchét önkormányzat tart fenn valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget, egyes településeken folyamatos a szivattyúzás és a homokzsákolás.

A szakember elmondta: a legsúlyosabb helyzet a Tisza-Szamosközben van, ahol átlagosan mintegy negyven milliméter eső esett szombaton. Ebben a térségben jelenleg nyolc önkormányzat számára nyújt segítséget a vízügyi igazgatóság. A harmadfokú belvízvédelmi készültséggel érintett Újfehértón az elmúlt két napban folyamatosan szivattyúznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik