Közélet

Netes autóhirdetéssel csaltak ki félmilliót a vevőtől

A csalók fénymásolt bizonylattal és hamis személyivel hozzájutottak a pénzhez.

Félmillió forintot emeltek le csalók egy fiatalember számlájáról, miután a pénzt egy interneten árult, gyanúsan olcsó autó előlegeként letétbe helyezte. A rendőrség vizsgálja a hasonló hirdetéseket, de az a tapasztalatuk, hogy az ilyen csalókat szinte lehetetlen elkapni – adta hírül az RTL Híradó.

Az eladóval elektronikus levélben vette fel a kapcsolatot a fiatalember, egy magyar internetes oldalon talált hirdetés alapján. A tulajdonos külföldön él, a levelezésből kiderül, hogy az eladó vélhetően fordítógéppel készítette a magyar nyelvű szöveget. Angolnak adta ki magát, de telefonos beszélgetések után a becsapott vevő azt mondja, szerinte török lehetett a férfi.

Az autó árának felét, 450 ezer forintot a pórul járt férfi barátnője egy számlára fizette be. A csalók azt kérték, hogy a pénz feladásáról szóló papírt küldjék át nekik. Ezt meg is tették, de elővigyázatosságból csak fénymásolatot küldtek, amiből törölték az összes személyes adatot. Ennek ellenére, miután megérkezett Angliába a papír, a pénzt azonnal leemelték a számláról, valószínűleg hamis személyi igazolvánnyal.

A fiatalember feljelentést tett a rendőrségen, de tudja, hogy szinte semmi esélye sincs arra, hogy pénzét visszakapja. Hasonló hirdetésekkel tele vannak a használt autós internetes oldalak, kétmillió forintért még luxusterepjárót is hirdetnek. Kevés kilométerrel és megkímélten, de ugyanennyi pénzért sportkocsit is árulnak. A hirdetés átverés, a kocsik nem léteznek, a külföldi csalók fordítóprogrammal írják a magyar szöveget, például azt, hogy a pénz egy részét előre szeretnék megkapni. Egy autókereskedő már korábban azt mondta az RTL Híradónak, hogy nem kell komolyan venni ezeket a hirdetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik