Közélet

Késelős önbíráskodók a bíróság előtt

Életveszélyt okozó testi sértés és önbíráskodás miatt állítottak kedden bíróság elé három szegedi férfit.

Az elsőrendű vádlott 82 éves édesanyját 2009 decemberében kereste föl egy nyílászárók cseréjével foglalkozó vállalkozás üzletkötője. A férfi az idős asszonnyal megállapodott, hogy mintegy félmillió forintért kicserélik lakásában az ablakokat, és 100 ezer forint foglalót is átvett tőle.

Az asszony fia a szerződést aggályosnak találta, félt attól, hogy becsapták édesanyját, ezért fel akarta bontani a megállapodást. 2010 januárjában a cég két munkatársa – előzetes egyeztetés után – elment a lakásba, hogy felmérjék a helyszínt. Ekkor az elsőrendű vádlott megfenyegette a vállalkozás alkalmazottait, és visszakövetelte tőlük a foglalót. Telefonon beszélt a cég vezetőjével is, aki ígéretet tett arra, postán elküldi a pénzt.

Az idős asszony unokája, a másodrendű vádlott – egy véletlen folytán – megtudta, hogy a vállalkozás alkalmazottai egy szegedi panzióban laknak. Az elsőrendű vádlott két kést és egy gáz-riasztófegyvert, a fia pedig egy rugós kést magához véve 2010. január 14-én egy ismerősükkel ment el a panzióba.

Ott csak a cég egyik munkatársát találták. A három férfi és a sértett között szóváltás alakult ki. A vádlottak a pénzt követelték a férfitól, “kocsikáztatással” fenyegették. A vádlottak bántalmazni kezdték a sértettet, majd az unoka a rugós késsel oldalba szúrta a férfit, egy sörösüveggel is fejbe csapta. A vádlottak ezt követően távoztak a helyszínről, a kést a városon kívül eldobták. Egyiküket kommandósok fogták el, a másik két férfi önként jelentkezett a hatóságoknál.

A sértett a bántalmazás következtében súlyos, közvetett életveszéllyel járó sérüléseket szenvedett.

A vádlottak a tárgyaláson azzal védekeztek, hogy az idős asszony becsapása miatt akartak elégtételt venni, s az erősen ittas férfi sértegette, szidalmazta őket. Az elsőrendű vádlott szerint a dulakodás azt követően kezdődött, hogy a sértett el akarta venni a fegyvert. A másodrendű vádlott a testi sértés tényét elismerte, a másik két férfi azt mondta, nem érzi magát bűnösnek. A harmadrendű vádlott hangsúlyozta, nem vett részt a verekedésben, és csitítani is próbálta társait.

A tárgyalás kedden és csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik, az ügyben várhatóan 2011-ben születik ítélet, mert szakértőnek kell megvizsgálnia, hogy a bántalmazás maradandó károsodást okozott-e a sértettnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik