Közélet

Példátlan érdeklődés a pécsi ámokfutó pere iránt

December 15-én kezdődik a Baranya Megyei Bíróságon a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának tárgyalása.

Hajdu István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat G. Ákos ellen.

Hozzátette: az első fokon eljáró bíróság december 15-én és az azt követő két napban a vádlotton kívül ötvenöt tanú, valamint hat igazságügyi orvos és pszichiáter szakértő meghallgatását tervezi.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a pert Baranyában példátlan médiaérdeklődés előzi meg, ezért az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) egy két évvel ezelőtt hozott határozatát alkalmazzák a nyilvánosság biztosítása érdekében.

Hajdu István elmondta: a határozat lényege, hogy a bíróság lehetőségeihez mérten a legnagyobb termet jelöli ki a tárgyalás lefolytatására. A terem befogadóképességét, a per helyét és idejét honlapján, illetve írott, vagy elektronikus sajtó útján előzetesen közzéteszi és biztosítja a helyiségbe való bejutás feltételeit, ideértve a közvélemény tájékoztatását végző sajtóképviselők részvételének elsődlegességét.

A szóvivő megjegyezte, hogy a pécsi lövöldöző ügyének tárgyalására kijelölt teremben nyolcvanfős hallgatóság fér be az eljárás megzavarása nélkül, ebből harminc férőhelyet újságíróknak tartanak fenn. Nekik egy hetük volt a regisztrációra, és mivel minden hely elkelt, további jelentkezéseket már nem fogadnak el. Igaz, szinte minden országos és helyi orgánum képviselőjének jelenlétét sikerült biztosítani.

A magyar kriminalisztika történetében példátlan bűncselekmény 2009. november 26-án történt. G. Ákos gyógyszerészhallgató a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

A három sérült egyikénél közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, a másik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, a harmadik sérülései nyolc napon túl gyógyultak.

A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy az ügy iratanyaga háromezer oldalas. Az eset kapcsán indult nyomozás keretében nyolcvan tanú tett vallomást, fél tucat szakértő adott szakvéleményt, de a gyanúsított egyszer sem szólalt meg. Még a nyomozás végén, az iratismertetésen is hallgatott.

Az elmeorvos szakértő véleménye szerint a gyógyszerészhallgató nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor. Mivel személyiségének kóros elváltozása csak korlátozta, de nem akadályozta tettének reális értékelésében, ezért büntethető. Igaz, a törvény értelmében a szakvélemény alapján a bíró korlátlanul enyhítheti a büntetést.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.