Közélet

Pénzszállítót akartak kirabolni a Szombathelyen elfogott bűnözők

A négy férfira hétfőn csaptak le a Terrorelhárító Központ és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a belvárosban.

Az elfogásról Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese számolt be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A négy, 30-40 év közötti budapesti férfi a fővárosban tervezte meg a bűncselekményt, és kizárólag azért érkeztek a vasi megyeszékhelyre, hogy kirabolják a pénzszállító autót. Az elkövetők felosztották egymás között a szerepeket: volt, aki a pénzszállító mozgását figyelte, ketten “police” feliratú mellényben és nyakban viselt rendőrigazolvánnyal akarták megállítani az autót, és a negyedik ember a helyi vasútállomáson várta társait, hogy elmenekülhessenek. Egymás között a kapcsolatot rádión tartották, lopott személyautóval érkeztek a helyszínre, rendőrigazolvány-utánzattal, golyóálló mellénnyel és parókával rendelkeztek.

Fülöp Valter hangsúlyozta: szakmailag úgy ítélték meg, nem veszélyeztethetik Szombathely belvárosának lakóit, a járókelőket, a pénzszállítók életét, testi épségét azzal, hogy megvárják a támadás végrehajtását, ezért fogták el őket még az “előkészületi szakban”. A rendőrségnek ugyanis információja volt arról, hogy a támadók a náluk lévő éles lőfegyvert használni is fogják a rablás során.

Az ezredes kiemelte: nem értesítették előzetesen a pénzszállító céget az akcióról, a pénzszállító embere gyanútlanul érkezett a bankhoz, azonban a rendőrök tudták, nem fogják engedni, hogy az autó elinduljon.

De így is rablás előkészületével, jármű önkényes elvételével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel, egyedi azonosító jel meghamisításával gyanúsítják az elfogott négy embert. A BRFK kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. Bár Vas megyében fogták el a gyanúsítottakat, az ügyben a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya jár el.

Fülöp Valter beszámolt arról is, hogy mind a négyen voltak már vagyon elleni bűncselekmény miatt eljárás alá vonva, bűnözésből tartják fenn magukat, van köztük olyan, aki súlyos fegyveres rablásért több évet is ült már, sőt, egyikük kapcsolatba hozható egy 2006-os, a XII. kerületi Alkotás úton történt pénzszállító-rablással.

Szilágyi József alezredes, a TEK műveleti igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: jól szervezett elkövetői csoportról volt szó, akik odafigyeltek az előkészületekre, jól megszervezték a végrehajtást, beszerezték az eszközöket és gondoskodtak a menekülési útvonalról is. Nehézséget jelentett az elfogáskor, hogy a bűncselekményt közvetlenül a sétálóutca mellett tervezték végrehajtani, továbbá nem tudták, milyen fegyvereik lesznek, és hogy egyszerre három helyszínen kellett elfogni az elkövetőket – mondta.

Fülöp Valter arra a kérdésre, hogyan kerültek az elkövetők a rendőrség látókörébe, azt mondta, a rendőrség “kitüntetett figyelemben” részesíti azokat, akik bűncselekményt akarnak elkövetni, ez a csoport is így került a rendőrség látókörébe. Hozzátette: sokan vannak, akik komoly bűncselekmény elkövetésére készülnek, ők is a Szombathelyen elfogottak sorsára számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik