Közélet

Életfogytiglant kaphat a kiskunlacházi gyermekgyilkosság vádlottja

P. József a vád képviselője szerint 2008. november 23-án megerőszakolta, majd megfojtotta a 14 éves H. Nórát.

Szabó Zsolt ügyész csütörtökön a Pest Megyei Bíróságon, csaknem kétórás perbeszédében az ügy részleteit taglalva részletesen kitért a helyszíni szemle, a boncolás, a szakértői vélemények megállapításaira, valamint a tanúk és a vádlott vallomásaira is. Összegzésként megállapította: minden kétséget kizáróan P. József erőszakolta meg, fojtotta meg és fosztotta ki a 14 éves H. Nórát 2008. november 23-ára virradó éjjel Kiskunlacházán.

Az ügyész kezdeményezte, hogy a vádlottra erőszakos közösülés, aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetést szabjanak ki, úgy, hogy P. Józsefet leghamarabb 30 év múlva helyezhessék feltételesen szabadlábra.

Az áldozat hozzátartozóinak jelenlétében tartott tárgyaláson az ügyész először a vádlott vallomásaiban megbújó ellentmondásokról beszélt. Hangsúlyozta, hogy P. József mindvégig azt állította: Nóra beleegyezésével közösültek a kiserdőben, ám a pontos helyszínt illetően ellentmondásokba keveredett, és arra sem egyformán „emlékezett”, hogy vajon élve hagyta-e ott az aktust követően a lányt, vagy sem.

P. József szavahihetősége megkérdőjelezhető – húzta alá az ügyész. Példaként hozta fel, hogy a per első szakaszában a vádlott többször is azzal védekezett, hogy noha befogta a lány száját, mert egy idegen alak tűnt fel a közelben, de emiatt nem halhatott meg Nóra.

A vád képviselője szerint P. József az elhangozott vallomások, szakértői vélemények és a bizonyítékok feltárásához „igazodva” változtatta saját verzióját, mindig csak annyit ismerve el, amennyit már végképp nem lehetett tagadni. Így következhetett be november 11-én a fordulat: módosított vallomásában a férfi elismerte, hogy valóban azon a helyen közösült a lánnyal, ahol később a holttestet megtalálták, nem pedig az erdő másik részén. Ekkor már úgy emlékezett, hogy hátulról, a nyakánál tartotta a lányt, mint mondta, lehet, hogy kicsit erősebben az „illendőnél”, de ezt szokta meg korábbi prostituált partnereinél.

Az ügyész rámutatott: P. József a boncolási jegyzőkönyvben szereplő külsérelmi és fojtogatási nyomok, illetve az elé tárt bizonyítékok miatt változtatta meg vallomását, gondatlanságként állítva be a halálesetet. A perbeszéd szerint – a vádlott állításával szemben – a 14 éves lány nem önként ment bele a szexuális kapcsolatba, hanem P. József megerőszakolta őt, miután felfedezte, hogy Nóra hazafelé menet behúzódott cigarettázni (s egy, a diszkóban esett sérelme miatt megnyugodni) a kiserdőbe. A lányon talált bántalmazási nyomok, az elszakadt véres nyaklánc, a korábban szívott, majd kettétört véres cigaretta mind-mind azt bizonyítja, hogy az erős alkatú és labilis személyiségű P. József leteperte, majd megerőszakolta, illetve bántalmazta, fojtogatta a lányt, elhúzódó fulladását okozva. Célja vágyai kielégítése közben Nóra csendben tartása, később végleges „elhallgattatása” volt.

A szándékosságra utal, hogy a vádlott áldozatának fejét ágakkal takarta le, majd a lány letépett láncaival és egyéb értékeivel (melyeket később porszívójába rejtett) távozott.

Az ügyész súlyosbító körülménynek minősítette a vádlott ittasságát, a bűnhalmozást, illetve azt, hogy közfelháborodást kiváltó tettét az éj leple alatt követte el, enyhítő körülmény legfeljebb büntetlen előélete lehet – fűzte hozzá.

A vád képviselője Szalay Csaba bíró tanácsának életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta erőszakos közösülés, aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt. A védőbeszédre a délutáni órákban kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik