Közélet

Nem tudják elszállítani a Várban felborult darut

A baleset okainak vizsgálata akár egy hónapot is igénybe vehet.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője csütörtökön elmondta: a daru még mindig az oldalára dőlve fekszik a budai Várban. Egyelőre nem tudni, hogy mikor tudják elszállítani a szakszervizbe a szerkezetet, mivel a talpra állításához egy 200 tonna teherbírású darura van szükség.

Több ilyen gép van ugyan az országban (általában építkezéseken használják őket), de egyelőre nem tudni, hogy melyik és milyen útvonalon közelítheti meg a baleset helyszínét.

Még az útvonalengedélyre várnak, de az is kétséges, hogy a mentesítő daru “meg tud-e települni” a várban – tette hozzá a szóvivő.

Mint arról korábban beszámoltunk, személygépkocsira dőlt szerdán a tűzoltóság egyik daruja a budai Várban; a szerkezet korábban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját emelte be a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti kiállítóterébe.

Molnár Péter szerdán elmondta: a balesetben nem történt személyi sérülés, és a műkincsben sem esett kár, mivel azt a galériában már kivették a – később a daruval együtt lezuhanó – hatalmas faládából. A felborult tűzoltósági jármű ugyanakkor totálkárossá tette a maga alá temetett gépjárművet, és a tér díszburkolatában, valamint egy kandeláberben is kárt okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik